Budi dio naše mreže
Izbornik

Dr. Jurič na proslavi Sv. Franje u male braće: Bog progovara poniznima, oholost zatvara vrata Bogu

Dubrovnik (IKA)

U crkvi male braće u Dubrovniku u srijedu, 4. listopada, svečano je proslavljena svetkovina sv. Franje Asiškog.

Prema starom običaju prije večernje mise franjevci su dočekali dominikance na vratima crkve. Nakon pozdrava i čestitki koje su franjevci primili od braće dominikanaca za svetkovinu svoga utemeljitelja, zajedno su krenuli u procesiji prema glavnom oltaru. Pred oltarom su otpjevali pjesmu: Serafski otac Franjo i apostolski otac Dominik, oni nas poučiše zakon Tvoj, Gospodine.

Svečano misno slavlje uz koncelebraciju mnogih svećenika predvodio je dominikanac dr. fr. Stipe Jurič, nekadašnji dekan Teološkog fakulteta Sveučilišta sv. Tome Akvinskoga (Angelicum) u Rimu, a  sada umirovljeni profesor koji od ove godine živi i djeluje u Dubrovniku.

Govoreći o životu sv. Franje propovjednik je kazao da je on sigurno jedan od najvećih svetaca u zadnjih osamsto godina povijesti Katoličke Crkve. U Franjinom životu se dogodio veliki preokret kada se odrekao svega. Želio je ponoviti Isusov život ljubavi i žrtve ne želeći se ničim ponositi osim križem Gospodina našega Isusa Krista. Na poseban način su ga nadahnjivale Isusove riječi apostolima da na put ne nose ništa, što mu je pomoglo da sastavi jednostavno pravilo za svoju redovničku zajednicu Malu braću.

Osnovavši svoju zajednicu početkom 13. stoljeća puno je pridonio obnovi Crkve u ta teška vremena. Slaveći njegov blagdan Crkva nas poziva ne da mu se divimo nego da ga slijedimo vlastitim životom.

Propovjednik se također dotaknuo evanđeoskog ulomka u kojem se spominju otajstva kraljevstva koja su objavljena malenima, a skrivena od mudrih: ”Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih a objavio malenima.” Isusa su rado slušali neznatni, maleni ljudi njegova vremena, dok ga umnici, farizeji i pismoznanci, nisu prihvatili, protumačio je dominikanac Jurič. Isus u ovom evanđelju ne osuđuje učene ljude, ono što osuđuje je intelektualni ponos i oholost moćnika i vlastodržaca. Bog progovara poniznima, a sveti Franjo je bio takav i zato mu je Bog progovorio. Ako čovjek ne posjeduje ponizno srce malog djeteta on je sebe udaljio od Boga.

Na kraju propovijedi predvoditelj slavlja Jurič je pozvao vjernike da sačuvaju jednostavnost i da se čuvaju oholosti jer ona zatvara vrata Bogu. Samo oni koji se ponize kao djeca koja u svemu ovise o svojim roditeljima, ti ulaze u kraljevstvo nebesko.

Na završetku euharistijskog slavlja dr. fra Josip Sopta, gvardijan samostana male braće, zahvalio je propovjedniku i braći dominikancima, braći  svećenicima, redovnicama, zboru i svima okupljenima koji su pridonijeli svečanoj proslavi svetkovine sv. Franje Asiškog, utemeljitelja franjevačkog reda.