Budi dio naše mreže
Izbornik

Dr. Matulić: »Kardinal Kuharić više je puta tražio zabranu pobačaja«

Zagreb (IKA)

Novi broj Glasa Koncila uz simpozij povodom 20. obljetnice smrti Franje Kuharića donosi intervju s predsjednikom Programskoga odbora prof. dr. Tončijem Matulićem.

Istaknuti hrvatski moralni teolog govorio je o moralnim problemima protiv kojih se borio i kardinal iz Pribića: krizi obitelji i kulturi korupcije, ukorijenjenima u komunističkom nasljeđu. No, nasljeđe nerazriješenih zločina uzrok je i sadašnjih društvenih podjela, upozorava sugovornik.

»Moralni preporod naroda što ga je Kuharić sanjao i prizivao zahtijeva bezuvjetno odricanje od zla i zločina kako bi se otvorio put oprostu i pomirenju.« Nedavne kontroverzije oko pobačaja u Hrvatskoj i u svijetu razgovor su usmjerile i na zločin protiv najmanjih. »Iz izvora Božje riječi i žive predaje Crkve znamo da ljudski život već od časa začeća uključuje Božju stvarateljsku prisutnost i da smo pozvani ljubiti i štitit ljudski život kao Božje vlasništvo. Jasno je kakav bi eventualni zakon o pobačaju iz toga mogao proizići«, zaključuje dr. Matulić.