Budi dio naše mreže
Izbornik

Dr. Tanjić gostovao na tribini „Korizma suvremenog doba“

Zagreb (IKA)

U prepunoj dvorani Hrvatske paneuropske unije u Zagrebu u četvrtak, 30. ožujka održana je tribina „Korizma suvremenog doba" na kojoj je gostovao rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

Tribinu su organizirali Klub žena Udruge Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten i Hrvatska paneuropska unija.

Kako je nastalo korizmeno vrijeme u liturgijskoj godini i koji joj je smisao, što nam je potrebno činiti u ovom darovanom vremenu i kako se nositi s izazovima današnjice objasnio je u predavanju dr. Tanjić.

„Čini se da je čovjek oduvijek težio ostvarenju toga cilja, biti savršen. Taj radikalni čovjek vođen željom za moći i oslobođen svakoga odnosa s istinom doživljava sebe prije svega kao individuu, a ne kao osobu. Korizmu svake godine iznova započinjemo liturgijskim slavljem u kojem glavu posipamo pepelom u znak pokore i obraćenja. Snažan govor liturgije nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Sliku obreda pepeljenja pohranjujemo duboko u svoju nutrinu. Ono je izričaj vjere i nade. Vjerujemo da je Bog po svome Sinu milosrdan i nadamo se da idemo po njegovom milosrđu i našem obraćenju zadobiti spasenje. Pepeo je znak poziva na obraćenje i naše predanosti tome hodu unatoč toga što često u vlastitoj svakodnevici zaboravljamo na Boga. Korizma nas poziva kako da ga se sjetimo, kako da ga vratimo u središte vlastitog života. A današnje nam evanđelje otkriva put spomena Boga i njegovog stavljanja u središte“, poručio je Tanjić.

Na početku nazočne su pozdravili predsjednik Hrvatske paneuropske unije prof. dr. sc. Pavo Barišić i predsjednica Kluba žena Udruge Hrvata BiH Prsten Ivana Milas.

Pavo Barišić je istaknuo kako je Paneuropska unija najstariji pokret za ujedinjenje Europe i ove godine obilježava stoljetni jubilej plodnoga djelovanja. „U proljeće 1923. godine u Beču je Richard Coudenhove-Kalergi objavio programsku knjigu Pan-Europa, odabravši za zaštitni znak europskoga ujedinjenja znak Sunčeva križa, crven križ na Suncu od zlata. Pod tim simbolom čovječnosti i umnosti ujedinjuje se Europa. U tom duhu Paneuropska unija organizira i tribinu o korizmi uoči najvećega kršćanskoga blagdana – Uskrsa“, naglasio je Barišić. Zahvalio je Klubu žena Udruge Prsten na prijedlogu za organizaciju ove sjajne tribine. Podsjetio je na dugogodišnju suradnju s Udrugom Prsten na zajedničkim skupovima od 2012. Pozornost javnosti privukle su zapažene tribine o uvođenju eura, genetski modificiranoj hrani ili kršćanstvu u Bosni i Hercegovini. Zahvalio je predavaču rektoru Tanjiću te zaželio uspješan i plodan nastavak suradnje s njim i Udrugom Prsten.

„Želeći biti aktualni, klub žena Prstena odlučio je upravo u vrijeme korizme organizirati tribinu na tu temu, kako bismo malo dublje promislili o sebi, o drugima ali i o vremenu korizme. Je li se i korizma danas trivijalizira na način da je postalo jedino važno čega si se odrekla /odrekao u korizmi? Kada ste posljednji put jedni s drugima razgovarali malo više o samoj korizmi, osim nabrajali čega ste se odrekli, a neki put smo i na odricanje smetnuli. A možda smo jednostavno u žurbi života zaboravili da postimo zato kako bismo se distancirali od svjetovnih stvari i kako bismo mogli čitavog sebe predati duhovnom života“, izjavila je između ostalog Ivana Milas.

Tribinu je vodila članica Kluba žena Petra Jozipović.