Budi dio naše mreže
Izbornik

Dr. Tonči Matulić: Svi smo pozvani prepoznati se u Zakeju

Ogulin (IKA)

Misno slavlje drugog dana trodnevne duhovne priprave za proslavu blagdana Gospe od Zdravlja u Ogulinu, u utorak 19. studenoga u župnoj crkvi sv. Križa predvodio je prof. dr. sc. Tonči Matulić.

Dr. Tonči Matulić misno je slavlje predvodio u koncelebraciji mjesnog župnika Josipa Štefančića, župnika župe bl. Alojzija Stepinca fra Petra Grubišića, profesora s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. fra Ante Bekavca, dok je fra Mirko Gregov ispovijedao. Slavlje je glazbeno animirao župni zbor pod vodstvom Maje Polić i uz pratnju Marije Kaurić na orguljama.

Dr. Tonči Matulić

Propovjednik je vjernicima teološki približio Lukino evanđelje o Zakeju cariniku uz poruku da je čin Isusova odlaska u Zakejevu kuću, uz glasno neodobravanje nazočnog mnoštva, primjer da je Sin Čovječji došao na Zemlju spasiti izgubljeno.

„Bit je Radosne vijesti spašavati ljude, a tu iščitavamo i sami sebe. U Zakeju prepoznajmo sami sebe te zavapimo Isusu da nam se smiluje i dođe u našu kuću, i to danas. Bit kršćanske vjere je da polazi od Božje ljubavi prema čovjeku. Zakejevi suvremenici su ga prezirali kao i bludnice, no zaboravili su da su i oni ljudi”, istaknuo je propovjednik.

“Svatko je zavrijedio da Sin Božji za njega da život. Skloni smo ljude stalnom etiketirati, no ne i Bog. Zamislimo se koliko smo kruti, isključivi i skamenjeni. Što prije spoznamo našu bijedu, brže ćemo spoznati Božju veličinu“, zaključio je dr. Matulić te poručio da se otvorimo Isusu kako bismo osjetili Njegovu veličinu jer svatko od nas ima pravo biti Zakej.

Župni zbor pod vodstvom Maje Polić i uz pratnju Marije Kaurić na orguljama