Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugi biblijski duhovni susret u Župi Svih svetih

Đakovo (IKA)

Drugi biblijski duhovni susret u nizu „Proročke slike u vremenu došašća“ održan je u četvrtak 15. prosinca u Župi Svih svetih u Đakovu.

Voditelj susreta bio je vlč. dr. sc. Ivan Benaković, bibličar i profesor na KBF-u u Đakovu. Susret je počeo uvodnom riječju župnika Ivana Lenića, koji je nazočne pozdravio te im zaželio blagoslovljeno vrijeme došašća. Tema susreta bila je „K’o ženu ostavljenu, u duši ucviljenu, Jahve te pozvao“ (Iz 54, 6).

Vlč. Benaković promišljanje je temeljio na tekstu iz Iz 54, 1-10, koji kroz sliku žene želi na simboličan način prikazati odnose između Boga i njegova naroda. Izraelski narod prikazan je slikom žene koja je na trenutak ostavljena te potom ponovno uzljubljena od strane svoga supružnika. Na taj način prorok Izaija uspijeva u svome naumu ocrtavanja Božjega lika. Bog je to koji je pun ljubavi i sućuti za čovjeka, a ne Bog koji kažnjava. Čovjek je pak s druge strane pozvan otvoriti se Bogu koji ga ljubi i prihvaća te stupiti u osobni odnos s njim.

Susret je završio molitvom vlč. Benakovića, a na kraju susreta sudionici su mogli postaviti pitanja i uputiti kratki komentar na navedenu temu.