Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugi dan trodnevnice sv. Nikoli Taveliću u Hrvatskom nacionalnom svetištu

Šibenik (IKA)

Bliža priprava za blagdan sv. Nikole Tavelića u njegovom nacionalnom svetištu u Šibeniku, nastavljena je 12. studenoga 2023. sadržajnim programom – nedjeljnim misama, hodočašćem vjernika Zadarske nadbiskupije i pobožnošću prvom hrvatskom kanoniziranom svecu.

U crkvi sv. Frane slavljene su tri mise. Večernje euharistijsko slavlje kojem je prethodila pobožnost sv. Nikoli predvodio je rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića i gvardijan Samostana sv. Frane fra Josip Ivanović.

U homiliji se, tumačivši naviještenu Božju riječ, posebice osvrnuo na riječi Psalma 63 „tebe žeđa duša moja, Gospodine, Bože moj“. Istaknuo je da tekst psalma izražava ljudsku čežnju, težnju i žudnju za Bogom, te kao da opisuje čitavo življenje sv. Nikole Tavelića.

Držeći se nadalje kitica psalma, fra Josip ih je povezao s događajima iz svečeva života: od odrastanja i rasta u vjeri u Šibeniku, preko propovijedanja i prenošenja vjere u Bosni, do potvrđivanja vjere i mučeništva u Jeruzalemu.

Stavivši Boga u središte svoga srca sv. Nikola je vjernicima ostavio primjer mudroga življenja u drugovanju s Gospodinom.

„Što možemo jedni drugima poželjeti i reći, negoli: želimo biti s Gospodinom. Ili, kako bi bl. Karlo Habsburški rekao sa svojom Zitom: Pomozimo jedno drugom do raja. Ako si ne možemo pomoći, nemojmo si odmagati – pomozimo jedni drugima doći do raja“, potaknuo je o. Ivanović.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor svetišta.

Ranije, poslijepodne, svetište su pohodili hodočasnici iz Zadarske nadbiskupije. Uz slavlje sakramenta pokore, zajedno su izmolili pobožnost sv. Nikoli. U njegov rodni grad organizirano su hodočastili po 38. put, kao inače u nedjelju uoči njegova blagdana. Hodočašće je predvodio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Trodnevnica sv. Nikoli završit će u ponedjeljak kada će večernju misu predslaviti vikar Župe Bezgrješnog Srca Marijina u Vinkovcima fra Franjo Čolakovac, OFM Conv. Nakon mise bit će slavljen obred spomena mučeništva sv. Nikole i drugova.