Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugi susret članova BK BiH s profesorima KBF-a i s odgojiteljima VBS-a u Sarajevu

Sarajevo (IKA/KTA)

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, na blagdan sv. Ćirila i Metodija 5. srpnja u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu (VBS) održali su Drugi susret s profesorima Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (KBF) i odgojiteljima bogoslovne zajednice, priopćilo je Tajništvo BK BiH.

Prije susreta biskupi i profesori su u sjemenišnoj crkvi, posvećenoj spomenutim slavenskim apostolima, sudjelovali na svečanom euharistijskom slavlju na početku kojeg je vrhbosanski nadbiskup metropolit u miru kardinal Vinko Puljić, predstavnik pape Franje, na ramena mons. Tome Vukšića, vrhbosanskog nadbiskupa metropolita i apostolskog upravitelju Vojnog ordinarijata u BiH, stavio znak metropolitske vlasti – palij, koji je primio od Svetog Oca Franje na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 2022. pod misom u bazilici Sv. Petra u Vatikanu.

Susretom je predsjedao nadbiskup Vukšić, predsjednik Biskupske konferencije BiH i veliki kancelar KBF-a, a sudjelovali su mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić i banjolučki pomoćni biskup mons. Marko Semren.

Na susretu je također sudjelovalo 13 profesora KBF-a među kojima i oba poglavara VBS-a.

U uvodnoj riječi nadbiskup Vukšić zahvalio je svima za odaziv i za molitvenu i svaku drugu podršku ističući da biskupi na ovogodišnjem susretu žele čuti i razmišljati zajedno s profesorima i odgojiteljima o onome što je vezano uz život i djelovanje ovog filozofsko-teološkog učilišta i bogoslovne zajednice.

Dekan preč. Darko Tomašević prikazao je trenutačno stanje na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu te uputio na sve manji broj studenata i spomenuo pojedine korake koje poduzimaju na planu promocije. Govorio je i o master studiju Međureligijskog studija i izgradnje mira, razmjeni studenata, osoblju, financijskim pitanjima, znanstvenoj djelatnosti, međunarodnoj suradnji i drugim aktivnostima. Iznio je pojedine prijedloge i sugestije posebno na planu prevladavanja poteškoća sa sve manjim brojem studenata.

Rektor preč. Zdenko Spajić prikazao je trenutačno stanje Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i života bogoslovne zajednice u kojoj također najveću poteškoću predstavlja smanjenje broja svećeničkih kandidata. Ukratko je prikazao tijek obnove bogoslovnog zdanja upućujući i na potrebu obnove sjemenišne crkve Sv. Ćirila i Metoda oštećene tijekom ratnih godina i zubom vremena. Zahvalio je svim bivšim i sadašnjim biskupima za brigu oko života i djelovanja ove institucije prevažne za budućnost biskupijskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Tijekom diskusije bilo je riječi o propedeutskoj godini koja će na jesen 2022. godine biti pokrenuta na razini svih biskupija Crkve u Hrvata kao priprava za mladiće koji žele postati svećenici. Nakon što su konstatirali da ne mogu bitno utjecati na brojna kretanja u društvu u kojem su sve prisutnije poteškoće vezane uz odlazak mladih ljudi i sve manji natalitet, razmišljali su o onome što mogu učiniti u skladu sa svojom službom i svojim poslanjem.

Bilo je riječi i o povezanosti Katoličkoga bogoslovnog fakulteta i Teološko-katehetskog instituta u Mostaru.

Konstatirana je pozitivna činjenica da ovaj KBF po životnoj dobi profesora spada među najmlađe među fakultetima Crkve u Hrvata za što su ponajprije zaslužni biskupi koji su slali i šalju mlade svećenike ili podupiru vjernike laike da završe poslijediplomski studij i potom uče mlade naraštaje budućih svećenika, kateheta… na ovom učilištu. Istaknuto je također da diplomirani teolozi mogu obavljati i brojne druge službe ne samo u Crkvi nego i u društvu uopće.