Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovačkoj biskupiji darovana slika biskupa Gjivoje

Dubrovnik (IKA)

Dr. sc. Silva Gjivoje darovala je Dubrovačkoj biskupiji sliku splitskog i makarskog biskupa (1911. – 1917.), dr. sc. Antuna Gjivoja pradunda njezinog nedavno preminulog supruga Davora Gjiva Gjivoja, izvijestila je 20. rujna Dubrovačka biskupija.

U ime biskupije sliku je preuzeo generalni vikar mons. Ivica Pervan koji je zahvalio dr. sc. Gjivoje za taj vrijedni dar koji će se čuvati u dubrovačkom Biskupskom ordinarijatu.

Dr. sc. Gjivoje je sliku, koja se posljednjih desetljeća čuvala u njezinoj obitelji, darovala biskupiji sa željom da se slika izloži i čuva za buduća pokoljenja.

Splitski i makarski biskup Antun Gjivoje rođen je 8. veljače 1851. u Lastovu. Za svećenika je zaređen 5. prosinca 1875. Teologiju je studirao u Zadru, a više bogoslovne nauke na bečkom Sveučilištu na kojem je 1880. godine doktorirao teologiju.

Nakon povratka iz Beča bio je profesor u dubrovačkom sjemeništu, zatim profesor bogoslovlja i hebrejskog jezika u Zadru. Bile su mu povjerene i druge odgovorne službe u biskupiji. Imenovan je naslovnim dvorskim kapelanom od 1893. godine, a od 1896. bio je i počasni kanonik metropolitanskog Kaptola u Zadru.

Za biskupa je zaređen 11. srpnja 1911. Tu službu obnašao je do svoje smrti 27. veljače 1917. Bio je pokopan u Sustipanu u Splitu. Njegovi posmrtni ostaci preneseni su 1965. godina na Lastovo gdje se danas nalazi njegov grob. Župa sv. Kuzme i Damjana na Lastovu je 2020. godine postavila novi nadgrobni spomenik.

Portret pokojnog biskupa Antuna Gjivoja, ulje na platnu, naslikala je 1912. godine zadarska slikarica Itala Bogdanovich (1874. – 1945.), koja je slikarstvo studirala u Rimu.