Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovnik: Počeli „Susreti u došašću kod dominikanaca“

Dubrovnik (IKA)

„Susreti u došašću kod dominikanaca“ u Dubrovniku počeli su u četvrtak, 1. prosinca o temi „Stražaru, koje je doba noći? - nada i beznađe“. Predavač je bio fr. Tomislav Kraljević, prior dominikanskog samostana u Gradu.

Prior Kraljević je dao presjek povijesnih prilika u vremenu kada je živio prorok Jeremija kojeg je nazvao učiteljem nade. U svjetlu Jeremijinih prorokovanja tumačio je da vjerovati ne znači živjeti u ovom svijetu misleći da će Bog riješiti sve naše probleme, nego treba gledati svijet onakav kakav jest.

„Kako opravdati da prorok sumnja u Božju intervenciju? Jedini razlog takvog malodušja skriva se u činjenici što je Jeremija bio u pravu, ono što naviješta stvarno će se i dogoditi, dok su drugi živjeli u nerealnom optimizmu“, istaknuo je Kraljević. Pojasnio je kako Bog nije zaboravio niti zanijekao obećanja, no Jeruzalem se svemu nadao osim Bogu.

Predavač je protumačio da je Jeremija učitelj nade jer nas poučava da nada nije ono što često vjerujemo da jest, neka vrsta optimizma kada kažemo ‘sve će biti dobro’ te takvim razmišljanjem zapravo odbijamo vidjeti stvarnost. Osvrćući se na današnje stanje ustvrdio je da su kršćani ponekad nepostojani u nadi, postoji neka nacionalna depresija, a iza kriza stoje strahovi i nesigurnost.

Kršćanska nada od nas ne traži optimizam nego hrabrost. To može biti bolno jer napuštamo sve ljudske nade, lažne nade, i prihvaćamo samo Božju nadu. „Bog ne ispunja Izraelcima nadu koju oni žele, iako je pad Jeruzalema težak udarac, on će im donijeti ono što je potrebno. Jedino obećanje koje je Jeremiji Bog dao je ‘Ja ću biti s tobom’, isto obećanje koje daje i svima nama“, rekao je predavač.

Primijetio je kako je teško odbaciti sve lažne nade i potrebno je više govoriti o spasenju. „Ne trebamo se nadati uspjehu ni sreći nego spasenju koje ide preko križa, sreća je u životu u Bogu. Nadati se znači da usprkos stvarnosti Bog nas čini sposobnima činiti djela vječnosti, djela ljubavi po kojima u ovom svijetu gradimo kraljevstvo Božje. Ne znači samo vjerovati da je Bogu sve moguće, nego živjeti na način da nam je vječno prioritetno u životu, polazišna točka“, zaključio je prior Kraljević.

Svakog četvrtka s početkom u 19.30 sati o prigodnim temama vezanim uz došašće govorit će fr. Tomislav Kraljević i fr. Stipe Jurič. Sljedeći put, 8. prosinca, fr. Stipe Jurič održat će predavanje „Život u povlaštenom vremenu, a ne u vremenu Apokalipse!“. Susreti su namijenjeni mladima i odraslima koji se žele izgrađivati u vjeri.