Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovnik: Proslavljena 400. obljetnica kanonizacije sv. Ignacija

Dubrovnik (IKA)

Tjedan sv. Ignacija u Dubrovniku završen je večernjom misom u crkvi isusovačkoj crvki koju je 12. ožujka predvodio superior Rezidencije Družbe Isusove u Dubrovniku pater Vinko Maslać.

Na dan kanonizacije sv. Ignacija 12. ožujka vjernici su, uz redovne uvjete, mogli primiti potpuni oprost za sebe ili za duše u čistilištu.

Pater Maslać je na početku mise rekao da je u isto vrijeme papa Franjo predslavio svetu misu u crkvi Srca Isusova, glavnoj isusovačkoj crkvi u Rimu. Zahvalio je Bogu za daru sv. Ignacija i sv. Franje Ksaverskoga po kojima, kao i po milosti i odredbi blagoslova pape Franje, tijekom ove godine u isusovačkim crkvama vjernici mogu primati i izmoliti potpuni oprost.  Također, potaknuo je vjernike da na početku mise imaju jasnu nakanu za koju žele prikazati tu neprocjenjivu žrtvu Isusa Krista u svetoj misi.

U propovijedi superior Maslać se vodio Ignacijevim duhovnim vježbama želeći pojasniti kako doći do duhovnog razlučivanja, kako izabrati dobro, a odbaciti zlo. Istaknuo je tri okolnosti u kojima čovjek može birati. Prvo je vrijeme kada Bog pokreće i privlači volju, a pobožna duša ga slijedi. Drugo je vrijeme kada čovjek primi mnogo svjetla iskustvom duhovne utjehe i suhoće. Treće je vrijeme mira, kada osobe najprije razmišljaju zašto su na svijetu, otkrivajući da je to zato da hvale Boga i spase svoju dušu.

Naglasio je da je molitva predanja vrhunac Ignacijevih duhovnih vježbi i da ona pomaže vjernicima da na Zemlji dionici Božjega kraljevstva, a u Nebu da ga uživaju u potpunosti.

Pjevanje je predvodio zbor crkve sv. Ignacija.

Ova godina je jubilarna Ignacijeva godina kojom se slavi 500. obljetnica obraćenja sv. Ignacija i kojom se podsjeća na 400. obljetnicu njegove kanonizacije. Jubilarna godina se odvija pod geslom “Vidjeti sve novo u Kristu”.