Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovnik: Upaljena četvrta adventska svijeća

Dubrovnik (IKA)

Župna zajednica sv. Petra – Boninovo predmolila je u subotu 17. prosinca, Službu riječi uz paljenje četvrte svijeće na adventskom vijencu ispred Kneževa dvora u Dubrovniku.

Svijeću je upalio predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, a prigodne riječi uputio je predvoditelj liturgijskog čina župnik s Boninova don Ante Burić.

Župnik Burić spomenuo se sukoba, nemira, podjela i ratova koji su konstanta ljudske povijesti. „Nemirni smo sami u sebi, pa onda posljedično i u interakciji s drugima. Pomanjkanje mira, u nama i oko nas, kao da je jedno od obilježja našeg bit čovjek, što se onda nužno preljeva na odnose u društvu, kao i one među državama“, kazao je.

Božja riječ, po proroku Miheju, naviješta onoga koji dolazi kako bi donio mir, a kršćani vjeruju da je to Isus iz Nazareta. I više je nego očito da ni nakon 2000 godina od događaja koji se zbio u Betlehemu judejskom, mi nismo pronašli mir, primijetio je župnik.

Stanje savršenog mira nastupit će tek u kraljevstvu nebeskom, nastavio je, a do tada su kršćani pozvani biti nositelji radosti mira. Tom krsnom pozivu i poslanju najbolje će odgovoriti ukoliko su i sami ispunjeni darom mira. To je put kojim su pozvani hoditi.

„Primijetimo kako u miru i tišini betlehemske noći Bog postaje čovjekom, dok će uskrsli Krist riječima: Mir vama, pozdraviti svoje začuđene i zbunjene učenike, šaljući ih da budnu nositelji i navjestitelji radosti mira. Svi mi, baštinici smo istog poslanja. I nas Učitelj šalje da budemo nositelji njegova mira, kako u našim obiteljima, tako u crkvenoj i društvenoj zajednici. Neka nas sve, sam Bog mira posvema posveti, da bismo se vjerni krsnom pozivu i poslanju koje primismo, savršeni i besprijekorni sačuvali za dolazak Gospodina našega Isusa Krista (usp. 1 Sol 5, 23)“, zaključio je.

Liturgijsko pjevanje animirao je dječji župni zbor sa s. Marinela Žuro.

Time je završen program paljenja adventskih svijeća u Dubrovniku koji se odvijao u suradnji Dubrovačke biskupije i Grada Dubrovnika. Službu riječi koordiniralo je Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije, a predvodile su je tijekom došašća župe Dekanata Dubrovnik 1.