Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovnik: Upaljena treća svijeća na adventskom vijencu

Dubrovnik (IKA)

Treća adventska svijeća zasjala je na adventskom vijencu u subotu, 10. prosinca, uoči treće nedjelje došašća, nedjelje radosti, na prostoru između Kneževog dvora i katedrale.

Službu riječi je predvodio župnik vikar Župe sv. Mihajla na Lapadu don Ivo Markić, a svijeću je upalila zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić.

U prigodnom nagovoru predvoditelj Službe riječi se, na temelju liturgijskih čitanja, upitao kako danas biti radostan, posebno u onim situacijama kada naši bližnji tako brzo odlaze od nas, tako ih brzo bolest i smrt uzima, kada ostajemo sami i dane provodimo u samoći, kada nema nikog da bi nas posjetio i svoje vrijeme podijelio s nama.

Upitao se i: „kako da mi kao kršćani živimo radosno u ovom svijetu u kojem je često prisutno zlo?“, te kazao da se kršćanin treba truditi biti radostan i u surovoj stvarnosti, radovati se radošću koju ne mogu dati božićni ukrasi, pa niti adventske i božićne pjesme, već radost koju može dati samo odnos s Gospodinom, to je radost koja je prisutna čak i onda kada nam se čini da sve oko nas propada, sve oko nas se ruši, a mi ostajemo na nogama jer nam je stup Krist, jer nam je Gospodin oslonac.

Zaključio je: „U ovu nedjelju koja je pred nama, nedjelja radosti, mi smo pozvani otkriti Gospodina u našoj svakodnevnici, njegovu prisutnost i slijediti ga, ali ne samo slijediti, nego i unatoč svemu svjedočiti ga bližnjima s kojima svakodnevno živimo i s kojima dijelimo svoje urede, svoje poslove, svoje obveze, svoje spavaće sobe i svoje domove“.

Adventske pjesme pjevala su djeca iz vjerske skupine Dječjeg vrtića Mala kuća – Pčelica pod vodstvom prof. Jelene Erić i svojih odgojiteljica u vjeri.

Unatoč kišnom vremenu, okupljeni vjernici iz Župe sv. Mihajla, djeca iz DV Mala kuća, njihove odgojiteljice i njihovi roditelji, te ostali vjernici, su ostali i nakon molitvenog programa, te nastavili druženje uz čaj i prikle. Program je održan u organizaciji Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije.