Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova i proslava svetkovine sv. Luke u Josipovcu

Josipovac (IKA/TU)

Župa sv. Luke u Josipovcu proslavila je župnu svetkovinu, za koju se pripremala duhovnom obnovom, u utorak 18. listopada.

Uoči svetkovine sv. Luke, zaštitnika Župe Josipovac, održana je duhovna obnova kao bliža priprava za proslavu župne svetkovine, koju je predvodio povjerenik za pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije don Branko Bendra.

U propovijedi je okupljene podsjetio da je Isus živ i pozvao ih da ga susretnu. „Kao što imamo svoja tjelesna osjetila: vid, njuh, okus, tako imamo i duhovna osjetila. Molimo Gospodina da pročisti naša osjetila kako bismo mogli Boga vidjeti, opipati, osjetiti“, rekao je don Bendra.

Nakon euharistijskog slavlja, duhovna obnova nastavljena je uz večer slavljenja koju su predvodili članovi Molitvene zajednica Svete Obitelji te Duhos band. Pred okupljenima je svjedočio Matija Kopić „o svome putu s Gospodinom, zapravo o svom putu u slobodu“. Duhovna obnova zaključena je euharistijskim klanjanjem.

Na samu svetkovinu slavljene su tri svete mise. Jutarnju je predvodio pastoralni suradnik vlč. dr. Ivan Benaković, misu u 10 župnik vlč. Mario Žigman. I središnje slavlje u 18:30 predvodio je župnik Žigman, u koncelebraciji fra Zoltana Dukaija, vlč. mr. Stjepana Matezovića, vlč. Roberta Almašija te vlč. Petra Maskaljevića.

Predvoditelj je u homiliji pozvao vjernike da razluče ono što žele i što im je doista potrebno. Osvrćući se na Evanđelje, rekao je kako je na duhovno putovanje potrebno staviti tri temeljne stvari u „duhovni ruksak“, o kojima Isus progovara u Evanđelju: zajedništvo, odgovornost, povjerenje-predanje. Vlč. Žigman zaključio je svoju misao pitajući se tko su vukovi koji danas proždiru, te ustvrdio da su to između ostaloga grijesi koji iznutra izjedaju, zbog čega se ljudi osjećaju mrtvima. „No, Isus nam je ostavio sredstvo po kojemu možemo pobijediti te vukove svoga života. Ostavio nam je sakrament pomirenja, da svaki put kad smo u grijehu koji nas izjeda pristupimo ispovjedaonici i pomirimo se s Bogom jer tamo čovjek doživljava pobjedu, oslobođenje. Sv. Luka nam može biti primjer potpunog predanja Bogu, jer se nije bojao onih što mogu ubiti tijelo, a duši ne mogu ništa“, istaknuo je propovjednik.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik je zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli proslavi crkvenog goda.