Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova i samostanski kapitul u Sesvetskoj Sopnici

Zagreb (IKA)

U župi sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba, u srijedu 12. veljače svećenici franjevci Bosne Srebrene, samostanskog područja Sv. Ilije Zagreb održali su prvi ovogodišnji samostanski kapitul i duhovnu obnovu.

Na oba sadržaja sudjelovala su šestorica svećenika franjevca pastoralno angažirani u četiri administrativno pripadajuće župe (Gvozd, Križpolje, Sesvetska Sopnica i Vojnić): fra Tomislav Jurić, fra Juro Marčinković, fra Zdravko Dadić, fra Stipo Karajica, fra Božo Lujić i fra Ivo Bošnjak.

Susret je započeo zajedničkom molitvom i uvodnim pozdravom dobrodošlice gvardijana samostanskog područja fra Zdravka Dadića.

Tema duhovne obnove bila je „Franjevački red charisma“, koju je predstavio samostansko-župni vikar fra Stipo Karajica, iz čijeg izlaganja su se mogle čuti glavne značajke franjevačkog reda, kako kroz povijest, tako i danas. Izneseni su smisleni poticaji za budući rad i život u samostanima, župama, kao područjima boravka i rada svećenika franjevca. Nazočni su se složili kako je odabir teme aktualan i dobro priređen te kako treba učiniti sve da svaki čovjek, posebno svećenik bude zauzet radom i da radeći, uz molitvu, ostvaruje sebi i bližnjemu dobro i radost.

Nakon duhovne obnove održan je i prvi ovogodišnji samostanski kapitul na kojemu su razmatrana pismena pastoralno-financijska godišnja izvješća iz župa, kao pripomoć i smjernice upravi Provincije za organizaciju njihove predstojeće proljetne sjednice. Bilo je govora o prošlo završenoj godini u kojoj je dosta toga lijepog poduzeto i učinjeno na pastoralno-duhovnom, građevinskom i karitativnom planu, zatim sve veća duhovna potreba vjernika za primanje sakramenata, posebno sakramenata inicijacije. Uz sve pozitivno istaknuto u prošloj godini, spomenuto je i još uvijek dosta teško ekonomsko, migrantsko stanje i nezaposlenost ljudi, zbog čega se dosta vjernika, pa i cjelokupnih obitelji iz svih pobrojanih župa odlučilo na odlazak i seljenje u treće zemlje te je izražena nada da će se trend barem malo zaustaviti u ovoj godini. Razgovaralo se i o pripremama mladih u župama za ovogodišnji Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati u Zagrebu 9. i 10. svibnja.