Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova i proslava Antunova u HKŽ-u München

München (IKA)

U povodu proslave blagdana sv. Antuna Padovanskog Hrvatska katolička škola München organizirala je trodnevnu duhovnu obnovu od 10. do 12. lipnja 2022. u crkvi sv. Pavla (St.-Pauls-Platz 11, 80336 München) koju je vodio fra Ante Vučković, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Fra Ante je tijekom tri večeri govorio o temama: „Otac – Bog Stvoritelj“, „Sin – Bog Otkupitelj“ i „Duh Sveti – Bog tješitelj“.

Svakog dana vjernici su imali mogućnost za slavlje sakramenta ispovijedi. Trodnevnica je započinjala molitvom krunice, zatim je slijedio duhovni nagovor i na koncu klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Crkva sv. Pavla bila je ispunjena vjernicima, iako su u Bavarskoj u tijeku duhovski praznici (od 7. do 18. lipnja 2022.) i veliki broj vjernika je otputovao u Hrvatsku ili Bosnu i Hercegovinu nakon popuštanja strogih protuepidemijskih mjera koje su, zbog pandemije koronavirusne bolesti, bile na snazi pune dvije godine.

Članovi crkvenog zbora, koji su kroz duhovske praznike ostali, predvodili su pjevanje na duhovnoj obnovi kao i na svečanom euharistijskom slavlju koje je na sam blagdan svetog Antuna u večernjim satima predvodio fra Ante Vučković. Suslavili su župnik HKŽ-a München fra Petar Klapež, dušobrižnik fra Marinko Vukman i svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije vlč. Gabrijel Kamber.

U Katoličkoj Crkvi 13. lipnja slavi se kao dan Antunovog njegovog rođenja za nebo. Sveti Ante s pravom nosi naslov Sveca svega svijeta jer se časti u cijelom svijetu. Premda je davno živio, u 13. stoljeću, svježina njegove prisutnosti i danas je intenzivna. „Sveti je Ante dobio od Gospodina mudrost navještanja Božje riječi i davao ju je drugima“, kazao je između ostaloga u propovijedi fra Ante.

„Bio je otvoren za mudrost, bio je mudar čovjek i znao je to prenositi drugima. Osim toga sveti se Ante znao postaviti prema svijetu i njegovim hirovitostima, prema lukavosti svijeta i zamkama zabluda. I treća stvar koja je vezana uz njega, koja je najvažnija: on je propovijedao evanđelje. Znao je naviještati Božju Riječ. On je najpoznatiji po tome što je bio takav propovjednik da je tako znao govoriti da su njegove riječi dolazile do srdaca ljudi. Do svakog čovjeka treba doći radosna vijest da on nije izgubljen, da on može biti spašen, da svijet ne mora gospodariti s njime, da ne mora biti rob grijeha, da ne mora biti rob tuđeg mišljenja. Ono što nama stvara poteškoće danas jest to da mi nekako mislimo da smo mi već povjerovali, da smo se mi već krstili pa da nam više ne treba ništa. Mi živimo uspavanim životom. Sveti Ante nije bio uspavan. Bio je budan na Božju Riječ, bio je budan na stanje u svijetu, bio je budan na ljudsku patnju, a nadasve je znao da Božja Riječ razrješuje ljudske muke i ljudsku patnju. Nama zato danas nije najvažnije razumjeti jednog čovjeka koji je živio davno već moliti za budnost, moliti da razumijemo svijet u kojem živimo i nadasve moliti da možemo živjeti od Božje Riječi a ne od svijeta i njegovih hirova. Nadasve moliti da nas Bog osnaži da to što smo dobili od njega možemo na dobar način, besplatno i sa velikim srcem, sa puno ljubavi dijeliti onima koji su nam najbliži. Dao Bog da nam u tome pomogne primjer svetog Ante“, zaključio je fra Ante.

Na kraju slavlja fra Ante je blagoslovio svu prisutnu djecu i ljiljane.