Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova u Papinskomu hrvatskom zavodu sv. Jeronima

Zagreb (IKA)

U Papinskomu hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu u četvrtak 15. listopada, na liturgijski spomendan sv. Terezije Avilske, djevice i crkvene naučiteljice, održana je mjesečna duhovna obnova.

Voditelj je bio p. Mihaly Szentmártoni, duhovnik Zavoda, a prisustvovali su poglavari, svećenici pitomci te djelatnici Zavoda.

U uvodnom dijelu duhovne obnove p. Szentmártoni održao je kratki nagovor pod naslovom „Tri marijanske kreposti za studente Zavoda sv. Jeronima“ promatrajući svećenički život pod prizmom triju odnosa s Isusom Kristom koji su potpuno ostvareni u liku i životu Blažene Djevice Marije: biti Isusov sluga, prijatelj i brat/sin.

Navodeći kako svaki čovjek u svojem životu pokušava otkriti i postići vlastiti identitet te si time postavlja pitanje „Tko sam ja“, jednako tako svaki svećenik u traganju za vlastitim svećeničkim identitetom mora otvoriti i pitanje „Tko sam ja u odnosu prema Isusu Kristu i kako mene vidi Isus Krist?“

Prolazeći kroz primjere unutar svetopisamskih zgoda u kojima Isus Krist progovara o „svojima“ pronalaze se tri temeljna odnos između Krista i onih koji za sebe mogu reći da su pronašli i definirali božansku dimenziju svojeg identiteta: oni koji su Kristovi njegove su sluge, prijatelji i braća/sinovi. Ističući dvije strane tih odnosa, tj. mogućnost da se bude dobar ili beskoristan sluga; odan prijatelj ili izdajnik; poslušan ili izgubljen sin, duhovnik je podcrtao da im je svima zajednička dimenzija osobnog odabranja od strane Boga Isusa Krista koji nije bio naivan već siguran i vjeran do kraja.

Također, pokazao je gdje se te 3 dimenzije konkretno očituju u životu svakog svećenika. Tako se dimenzija sluge ostvaruje u slavljenju svete mise u kojoj svećenik nije gospodar već služitelj i u molitvi časoslova gdje se očituje vjernost budnog sluge. Dimenzija prijateljstva ostvaruje se preko molitve koja je ulazak u bliskost s Bogom svojim prijateljem te unutar zajedništva koje je potrebno živjeti u svakodnevnici Zavoda poštujući jedni druge.

Na kraju, dimenzija dobrog brata – vjernog sina vidljiva je u odnosu prema Božjoj Riječi osobito u obavljanju „Lectio divina“ kao i čitanju i proučavanju crkvenih dokumenata po čemu se dublje ulazi u iskustvo crkvenog zajedništva i duh nove enciklike pape Franje „Fratelli tutti“.

Po završetku nagovora ostavljena je mogućnost pristupanja sakramentu pomirenja, nakon čega je vlč. Marko Đurin, rektor Zavoda predslavio euharistiju, a homiliju je izrekao p. Szentmártoni.

Osvrćući se na Evanđelje dana (Lk 11,47 – 54) u kojem se Krist susreće s pismoznancima i farizejima, duhovnik je spomenuo kako je naslov njegovog promišljanja „Isus je i danas jak“, iako ga je u ovoj evanđeoskoj  raspravi teško prepoznati kao dobrog i milosrdnog jer naizgled grubo progovara svojim slušateljima.

Ipak, prema Szentmártoniju u ovom kratkom ulomku očituju se najljepše crte božanskog poslanja: hrabrost Krista da se suoči s drugima, njegova mudrost jer im je neuhvatljiv u odgovorima te njegova dobrota jer se očituje kao onaj koji je na strani malenih. Isus je i danas ovakav i svoju naklonost malenima pokazuje preko pape Franje koji u svojoj enciklici „Fratelli tutti“ progovara o „sjenama jednog zatvorenog svijeta“ i njegovu „grozničavom konzumerizmu“.

Također, Krist je i danas hrabar jer se ne boji ni moderne tehnologije, a kao takav se očitovao i proslavio preko blaženog Karla Acutisa, Božjeg influencera koji je u euharistiji otkrio kraljevski put u nebo i živeći iz nje uspio je već sada na zemlju unijeti daške neba. I na koncu Kristova hrabrost, dobrota, mudrost i obrana malenih pokazana je preko mladog svećenika Roberta Malgesinija iz sjevernotalijanskog grada Coma, koji je ubijen i koji je podnio mučeničku smrt jer je pomagao migrantima i siromašnima, istaknuo je propovjednik zaključivši svoju homiliju poticajem svećenicima da svu svoju duhovnost usmjere na Isusa Krista tragajući neprestano za njegovom prisutnošću u vlastitoj svakodnevnici.

Na kraju euharistijskog slavlja rektor Đurin zahvalio je p. Szentmártoniju na predvođenju duhovne obnove, promišljanjima koje je s podijelio i riječima koje je izgovorio kao i na trajnoj raspoloživosti i prisutnosti svećenicima Zavoda sv. Jeronima.

p. Mihaly Szentmártoni / Foto: Hrvoje Zovko