Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova u pripravi za svetkovinu Gospe Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

Trodnevna duhovna obnova u pripravi za proslavu svetkovine Gospe Brze Pomoći crkvenog goda istoimene Župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu započela je u četvrtak 5.  siječnja večernjim misnim slavljem koje je predvodio fra Ivan Crnković, ravnatelj klasične gimnazije Fra Marijana Lanosovića.

Koncelebrirali su domaći župnik Anđelko Cindori i župni vikar Marko Obradović. Na misi je pjevao župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić.

“Bog jest prisutan u ovome svijetu, u našem osobnom i društvenom životu, u našim mislima i planovima. On preko nas kršćana želi utjecati na način života i ponašanja u svijetu u kojemu ima sve više nepravdi, nasilja i samovolje. Božja blizina mijenja svakog čovjeka, mijenja naš odnos prema nama samima i naš odnos prema bližnjima. Božićno je vrijeme zato vrijeme promjene. Može se i svatko od nas zapitati: što se u mojem životu promijenilo ovog Božića, je li se išta promijenilo, jesam li dopustio da Bog uđe u moj život i promijeni ga? Jesam li spreman tražiti Boga ili ću dopustiti da ostane skriven, daleko od mene i mojeg života.

Gospodin jedini može pokretati ljudska srca i da to čini kako hoće i kad hoće, računajući uvijek na slobodu svakoga. Gospodin nas poznaje bolje od nas samih i On, Gospodar vremena, zna kada i na koji način dotaknuti srce svake osobe.

Dužnost je svakoga onog koji je upoznao Krista, napose onih koji su Krista upoznali da ga drugima naviještaju. To je dužnost koju smo prihvatili krštenjem da se trudimo uz pomoć milosti Božje kako bi druge doveli Kristu”, rekao je na početku svoje homilije fra Ivan.

U nastavku je pojasnio kako se to dogodilo Mariji, običnoj djevojci iz Nazareta kojoj Bog dolazi preko anđela i traži njezin slobodan pristanak.

“Naš Bog je Bog slobode, on ne vrši prisilu i nasilje nad čovjekom, nego od njega traži slobodnu odluku i pristanak za određenu zadaću. Tako je i bilo s Marijom, ona je bila pozvana da u slobodnoj odluci donese dramatični odluku i prihvatiti ono što Bog od nje traži. Ono što je i Marija morala imati jest čvrsta vjera u smisao i ostvarivost nevjerojatnoga Božjega plana. Ona, kao prva vjernica, nama je uzor kako vlastitom spremnošću prihvatiti Božji plan spasenja. Ona stoji kao uzor svakom čovjeku i znak nade i pouzdanja da Bog nikad ne ostavlja čovjeka, da nikada ne može prevariti i biti prevaren. Marija je morala svojom vjerom i odanošću  pokazati da je u potpunosti spremna surađivati s Bogom na planu spasenja čovjeka i čovječanstva. Nije jednostavno staviti se na raspolaganje  za nešto što nije uobičajeno, što iziskuje veliki rizik. U Mariji se zbilo ono što bi se trebalo dogodit u svakom čovjeku vjerniku: s jedne strane plodna suradnja s Bogom, a s druge strane prihvaćanje božjeg plana spasenja kao vlastitog životnog puta. I jedno i drugo je važno”, rekao je uz ostalo fa Ivan.

Naglasivši kako Marija pozorno sluša i o svemu što se događa razmišlja i prebire u svome srcu, time hrani i učvršćuje svoju vjeru, pa iako ne razumije vjeruje u ono što Bog po njoj čini, zaključio je da nam je Marija bude primjer da i mi činimo isto kako bi u događajima svoga života i svojih bližnjih i mi prepoznali Božje djelovanje, poput nje o njima razmišljali i uz pomoć Božju tražili poruke za sebe i svoj život.

Trodnevna obnova nastavlja se u petak i u subotu 6. i 7. siječnja kada će misna slavlja s početkom u 18.30 predvoditi fra Slavko Brekalo, gvardijan samostana Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije u zagrebačkoj Dubravi.