Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova volontera župnih Caritasa

Kalje (IKA)

Na duhovnoj obnovi u Kalju na Žumberku, održanoj 17. i 18. svibnja, sudjelovalo je dvadeset i osam volontera i voditelja župnih Caritasa s područja Zagrebačke nadbiskupije.

Na duhovnoj obnovi sudjelovali članovi župnih Caritasa iz Zagreba: Presveto Trojstvo – Prečko, sv. Ivan ap. i ev. – Utrina/Zapruđe, sv. Leopold Mandić – Dubrava, sv. Mihael arkanđeo – Dubrava, sv. Marko Križevčanin – Trešnjevka, Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije – Malešnica/Oranice i Sveta Klara – Klara. Sudjelovali su i predstavnici župa izvan Zagreba: Uznesenje Blažene Djevice Marije – Oroslavlje, sv. Rok – Luka, sv. Ivan Krstitelj – Ivanja Reka, sv. Franjo Ksaverski – Vugrovec, Isusovo Uskrsnuće – Sesvetski Kraljevec i Svi Sveti – Sesvete.
Program duhovne obnove vodio je župnik župe Uzvišenje Svetog Križa u Završju Dragutin Goričanec koji je ujedno povjerenik Zagrebačke nadbiskupije za pastoral osoba s posebnim potrebama te osnivač i duhovnik Humanitarne udruge »Job«.
Po dolasku u Kalje, u petak nakon večere, vlč. Goričanec je održao volonterima duhovni nagovor te je predvodio misno slavlje u obližnjoj župnoj crkvi Sv. Mihaela arkanđela. U subotu je nakon doručka bilo predavanje te mogućnost za ispovijed. Poslije objeda bila je molitva krunice te misa.
»Za sve sudionike zagrebački Caritas osigurao je besplatan prijevoz autobusom iz Zagreba te povratak, zatim besplatan smještaj i prehranu u Caritasovoj Kući za odmor u Kalju, na prekrasnom Žumberku. Zanimanje volontera župnih Caritasa za ovaj duhovni program bilo je veliko tako da je kapacitet ove Caritasove kuće bio vrlo brzo popunjen. Dojmovi volontera su izvrsni!«, izjavio je na završetku duhovne obnove Davor Zeko, voditelj Službe za župne Caritase CZN-e.
O kvaliteti ovog duhovnog programa dojmove je iznijela Kata Knežević (72), volonterka u Caritasu župe sv. Ivana apostola i evanđeliste u Zagrebu (Utrina i Zapruđe): »Božjom providnošću ponovno sam bila u Kaljama s volonterima župnih Caritasa. Nakon šest godina volontiranja u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, priključila sam se župnom Caritasu. Odlazak u Kalje s volonterima i vlč. Goričancem ispunio mi je dušu mirom i Božjom milošću. Biti neko vrijeme u osami Kalja uz tako nadahnutog Kristova svećenika najveća je nagrada svakom biću koje traži Boga u sebi i oko sebe. Koristim ovu priliku kako bih zahvalila i voditeljici Caritasove Kuće za odmor Meliti Madirazzi, koja nas je s puno ljubavi i radosti primila. Zahvaljujem Caritasu na ovom divnom susretu i neka ga Bog blagoslovi!«