Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova za mlade na Vrhovcu

Zagreb (IKA)

U samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Zagrebu održana je u subotu, 10. prosinca duhovna obnova za mlade na temu „Čuvaj svoje srce“.

S. Gita usmjerila je pogled mladih na redak iz knjige Mudrih izreka „A svrh svega, čuvaj svoje srce, jer iz njega izvire život“ (Izr 4,23) „kako bismo si osvijestili važnost nastojanja oko čistoće srca iz kojega, prema židovskom tumačenju, izviru ne samo emocije, nego je srcem protkano čitavo naše biće – naše misli, odluke, emocije, želje, snovi, talenti“. U današnjem svijetu, veoma ubrzanom i iskrivljenih vrijednosti, potrebno nam je češće osvrnuti se na ono čemu dajemo prostora u našem srcu, a zapravo nas onečišćuje, kao i na ono čemu ne pridodajemo važnost, a obogaćuje nas. Nije lako mladome čovjeku govoriti o svojim ranama i slabostima, ali otvorenost Božjoj neizmjernoj ljubavi iscjeljuje naše boli i ožiljke preobražava u iskustva vjere, nade, ljubavi. Zato, iako nas to ponekad plaši, nastojanje oko čistoće srca oslobađa nas za iskrenu ljubav i skida bremena koja nosimo, a koja nas slamaju. Vrijeme došašća poziva nas da pripravimo put Gospodinu, put u našemu životu kako bi nas On pohodio. To najbolje činimo prihvatimo li Isusa u svoj život, i kroz sakrament ispovijedi i djela milosrđa vratimo se u Njegov spasonosni zagrljaj. Sveti Marko u svome evanđelju približava Isusa koji govori da ono što iz srca čovječjega izlazi to ga onečišćuje pa je s. Ivana kroz te Njegove riječi (Mk 7, 20-23) pripremila ispit savjesti. Uslijedio je sakrament pomirenja i euharistija. Važnost milosrdnog i poniznog srca približio je don Anton Šuljić, rekavši da je prava poniznost koristiti se Božjim darovima, ne skrivajući svoje mogućnosti i služeći se njima na slavu Božju. Također, milosrdno srce očituje se u prihvaćanju svakoga, bez osuđivanja, živeći tako istinsku radost kršćanstva. Obnova je upotpunjena samostalnim i grupnim radom, druženjem, upoznavanjem.

Mladi su najviše istaknuli vrijednost kršćanske meditacije u kojoj su živo osjetili prisutnog Boga i dijeljenje iskustava u grupama.