Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova za slijepe i slabovidne održana u Ludbregu

Ludbreg (IKA)

Tridesetak slijepih i slabovidnih osoba i članova njihovih obitelji i prijatelja sudjelovalo je od 27. do 29. srpnja na drugoj duhovnoj obnovi za osobe oštećena vida u Pastoralnom centru u Ludbregu, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Duhovna obnova bila je u organizaciji Povjerenstva za osobe s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, a predvodio ju je povjerenik vlč. Leonardo Šardi. Kako je pojasnio, ideja za ovakvu duhovnu obnovu rodila se iz njegovih redovitih posjeta Udruzi slijepih Međimurske županije. Vlč. Šardi primijetio je da lijepi broj članova želi promišljati o vjerskim temama i onima vezanima uz duhovnost te je za njih organizirao duhovnu obnovu prilagođenu njihovim potrebama. Ove godine ponuda je išla i izvan Međimurske županije te su se pridružile i osobe oštećena vida i iz Varaždinske županije, Velike Gorice te Zagreba.

„Sve ove ideje koje Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom organizira pokušavamo širiti i prema drugim biskupijama kako bi to bio neki prvi korak da se i u drugim biskupijama provode slične aktivnosti, odnosno da se još više osoba iz drugih područja također ima priliku okupljati na način kao što činimo ovdje u Varaždinskoj biskupiji“, rekao je vlč. Šardi.

Predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije Marija Ciglar izrazila je radost što su se osobe oštećena vida drugi put okupile na duhovnu obnovu. Zahvalila je Varaždinskoj biskupiji što im je to omogućila, a veseli ju i što se sve više članova Udruge uključuje u ovu duhovnu obnovu.

Duhovna obnova trajala je tri dana kroz koja su se provlačile tri teme. Prvog dana tema je bila „Gospodine, nauči nas moliti“ (Lk 11, 1) kako bi molitvu postavili na ispravne temelje. Zatim „Kakav Bog nije“ kojom se željelo razbiti krive slike Boga koje se često javljaju među ljudima. Posljednjeg dana duhovne obnove tema je bila „Zar si ti jedini stranac“ (Lk 24,18b), gdje se željelo vidjeti kako rasti u toj vjeri u svakodnevici te na koji način produbljivati točke o kojima se na duhovnoj obnovi govorilo. Sve je trebalo voditi tome da sudionici što više upoznaju Boga.

„Vjerujem da će ljudima duhovna obnova pomoći ljudima u uspostavljanju odnosa s Bogom u svakodnevici. A i za mene je jedno obogaćenje: primjećujem i promatram ljude i ovdje i uvijek me veseli koliko i oni meni daju poruka. Budući da puno razgovaramo u grupi i moje razmišljanje ode u drugačijem smjeru, a zanimljivo je vidjeti i te poticaje Duha Svetoga, gdje On jednostavno okrene tu duhovnu obnovu u nekom drugom smjeru. Nije uvijek sve kako mi ljudi isplaniramo, ali se tu onda upravo vidi bogatstvo i vodstvo Duha Svetoga“, poručio je voditelj duhovne obnove vlč. Šardi.

Predsjednica Udruge Ciglar istaknula je kako je ova duhovna obnova jedno bogatstvo razmatranja Božje riječi.

„Tek sada kad smo došli ovdje vidimo koliko smo žedni i gladni riječi Božje. Osjetili smo da je sama Božja riječ i lijek, i hrana i piće. Sakramenti koje primamo u našim župama jesu da se možemo hraniti svakodnevno, ali ova duhovna obnova je jedna odskočna daska da možemo raditi, živjeti, služiti u obiteljima, zajednici i Udruzi, pomagati ljudima kojima je to potrebno. Da budemo na služenje svima onima kojima nas Bog šalje“, istaknula je predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije.

Sudionica duhovne obnove iz Ivanca Božica Galinec opisala je svoje dojmove riječima: „Ono što sam do sad prepoznala i osjetila je, usudila bih se reći, čudo Božje. U svakom slučaju jako milosno za mene osobno. Duhovna obnova bila je jako plodonosna, jako dobra i još puno očekujem“.