Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovne vježbe uoči svećeničkog ređenja

Mukinje (IKA)

Duhovne vježbe uoči svećeničkog ređenja održane su u Pastoralnom centru „Marija Majka Crkve“ u Mukinjama u razdoblju od 19. do 24. svibnja 2024. Duhovne vježbe vodio je vlč. Anto Pavlović, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu. Na duhovnim vježbama sudjelovali su đakoni iz različitih (nad)biskupija Hrvatske; Zagrebačka (8), Zadarska (3), Sisačka (3), Bjelovarska (3), Varaždinska (2) i Gospićko- senjska (1).

Duhovne vježbe započele su u nedjelju večernjom molitvom i zazivom Duha Svetoga. Voditelj vlč. Anto Pavlović predstavio je i uputio đakone u duhovne vježbe sv. Ignacija Lojolskog, koje su, kako on sam kaže, „po svojoj strukturi euharistijske“. Istaknuo je važnost ovog koncepta duhovnih vježbi za svećenike, ali i za one koji će to uskoro postati. „Budući da smo pred svećeničko ređenje, a svećenik je prije svega služitelj oltara u ulozi Krista, onaj dakle koji u Kristovo ime predvodi Euharistiju, u kojoj se Krist daje za život svijeta, držim korisnim i potrebnim ponuditi vam takvu koncepciju duhovnih vježbi“. Kroz nagovore istaknuo je kako euharistija treba biti srž svećeničkog života i da je važno moliti milost produbljivanja spoznaje i ljubavi prema tom najuzvišenijem daru. „Euharistija je centar našeg poslanja. Iz nje sve izlazi i njoj se vraća. Sva milost je u Kristu kojeg prepoznajemo u lomljenju kruha. Krist je u svojoj Crkvi, a time i u svijetu prisutan po lomljenju kruha, čime nastavlja do konca svijeta svoje spasenjsko djelo“.

Na samom koncu duhovnih vježbi, voditelj vlč. Anto Pavlović potaknuo je buduće mladomisnike na samorefleksiju nad proteklim duhovnim vježbama. Istaknuo je važnost preispitivanja stvarnosti oko nas, ali i nas samih, kako bi uvijek mogli rasti i sazrijevati kao osobe, kao Kristovi učenici. U svojem osvrtu naglasio je i više puta ohrabrivao i poticao na suočavanje, na analizu situacije u kojoj se trenutno nalazimo, kakva god ona bila. Stav osobe tj. „borca“ prema situaciji u kojoj se nalazi, nije u okrivljavanju drugih za vlastiti neuspjeh, već stav: „moram još puno vježbati“, istaknuo je voditelj. Duhovna obnova završila je svečanim ručkom.