Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovne vježbe za svećenike na Plehanu

Plehan (IKA)

Dvadesetak svećenika i redovnika iz Plehanskog distrikta, okolnih mjesta te iz Hrvatske sudjeluje na duhovnim vježbama koje su počele u nedjelju 26. veljače u franjevačkom samostanu sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini.

Kako je voditelj duhovnih vježbi vlč. dr. Ivan Benaković, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, prof. Svetoga pisma na đakovačkom KBF-u on je nakon molitve Večernje održao prigodni nagovor.

Tema izlaganja bila je „Srce svećenika kao izvor zadovoljstva i nezadovoljstva u svećeničkoj službi“. „Važno je proniknuti u duhovnost srca, jer ako naše svećeničko srce neće biti ispunjeno i zadovoljno onda ne možemo ni biti zadovoljni svećenici. U svijetu takvom kakav je osobito je nama svećenicima važno živjeti nutrinu, živjeti svoju duhovnost“, naglasio je predvoditelj. Tijekom duhovnih vježbi na temelju Svetoga pisma i crkvenih otaca nastojao je istraživati kako doći do zadovoljstva u svećeničkom životu. Na temelju Isusovih kušnja u pustinji pojasnio je kako čovjek ono što je loše, što je zlo – sotona ne može nadvladati svojom ljudskošću, jakošću nego poput Isusa nadvladati na temelju Božjeg nauka, Božje riječi. „U ovim duhovnim vježbama pozvani smo ispunjavati svoje srce Božjom riječi kako bi se ono u svim kušnjama, napastima, bitkama naše nutrine othrvati svemu negativnome i doći do ispunjenja, jer zadovoljan je svećenik prije svega onaj koji ima ispunjeno, zadovoljno radosno srce. Samo tako možemo istinski služiti drugim ljudima“, zaključio je vlč. Benaković.

Gvardijan fra Anto zahvalio je vlč. Benakoviću što je prihvatio biti voditeljem njihovih duhovnih vježbi te svećenicima koji su se okupili u većem broju. Naglasio je kako je svaki susret u tom opustošenom plehanskom kraju dragocjen i ohrabrujući kako maloj franjevačkoj zajednici koja tu djeluje tako i malom stadu povratnika. Dodao je kako je to i doprinos i poticaj ostvarenju projekta za koji se Plehančani zauzimaju da Plehan ponovno zasja kao Vjersko-kulturni centar.

Da im duhovne vježbe u njihovom svećeničkom pozivu puno znače posvjedočio je mons. Pero Zeba, svećenik Riječke nadbiskupije koji se po umirovljenju vratio u svoj rodni kraj u župi Bijelo Brdo kod Dervente, naglasivši da su one, osobito njima u starijim godinama, kao krila ptici. Duhovne vježbe trajat će do četvrtka 2. ožujka kada završavaju Te Deumom i svečanim misnom slavljem koje će predvoditi mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnoga ordinarijata u BiH.