Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovni susret osoba s invaliditetom i njihovih obitelji u Čakovcu

Čakovec (IKA)

Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije organiziralo je duhovni susret u subotu, 2. prosinca, u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu na koje je pozvalo članove svih udruga, centara i domova osoba s invaliditetom Međimurske županije, kao i njihove obitelji te sve uključene u njihov rad, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Susret je započeo u prijepodnevnim satima s mogućnošću za sakrament pomirenja. Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Uvodeći u misno slavlje vlč. Šardi rekao je kako su se na duhovni susret i misu okupili radi izgradnje u zajedništvu, kako bi Gospodinu predali molitve, brige i strahove te kako bi s Njim još bolje i svetije živjeli svoju svakodnevnicu. Potaknuo je da liturgijsko vrijeme došašća koje započinje u nedjelju, 3. prosinca, bude hod koji će uvesti u otajstvo Božića. „Neka to bude prilika da svatko učini nekakve promjene u svom životu, a na prvom mjestu posveti sebe, a onda i svoju obitelj i članove udruga“, istaknuo je.

„Liturgijska čitanja koja se danas čitaju u cijeloj Crkvi žele nas ohrabriti i osvijestiti važnost kršćanskog poslanja“, kazao je na početku homilije vlč. Šardi te podsjetio na riječi pape Franje iz jednog dokumenta u kojem stavlja naglasak da su osobe s invaliditetom pozvane živjeti svetim životom te da je svaka osoba pozvana na taj ideal. „Želimo u svom životu prepoznavati dar Božji, dar svojih mogućnosti, sposobnosti i dar vjere. Svatko od nas na određeni način može se uklopiti u mozaik ovoga svijeta i učiniti ga mjestom kakvim ga je Gospodin zamislio, a to smo pozvani činiti zajedno“, naglasio je.

Osvrnuo se na životne brige koje su spomenute u evanđelju dana. „U opasnosti smo da ne vidimo svjetlo i nadu u trenucima životnih teškoća i kušnji. Nije svejedno kako živimo, u kojim uvjetima, jesmo li ostvarili neka prava… O svemu tome trebamo brinuti. Ali, teško je maknuti od sebe brigu za budućnost. Važno je da kao kršćani svoje živote znamo promatrati i u ogledalu Božje providnosti. Vjerujem da smo osjetili da je Božja ruka bila prisutna u našem životu. Gospodin nas poziva da u duhu vjere budemo ustrajni i postojani. Jer, sve što nam se događa je radi našeg obraćenja. Ne trebamo previše brinuti jer imamo Nekoga tko nas nosi u svim našim životnim teškoćama“, kazao je vlč. Šardi te nastavio: „Lako je to reći, ali mi danas u evanđelju imamo i Gospodinov savjet: u svako doba molite! Molitva je poveznica sa Stvoriteljem. Po njoj dobivamo utjehu, ali i rješenja što učiniti u pojedinim životnim situacijama. Što više ulazimo u molitvu, u razgovor s Bogom, odnos povjerenja bit će dublji i kvalitetniji. Imat ćemo više nade da nećemo biti ostavljeni nego ćemo imati nekog 24 sata uz sebe, i onda kada ne budu kraj nas roditelji, volonteri, prijatelji.“

Potom je podsjetio kako papa Franjo svaki mjesec daje posebnu inicijativu, posebnu molitvenu nakanu za svaki mjesec, a u prosincu potiče vjernike da mole za osobe s invaliditetom kako bi došle u središte pozornosti Crkve. Dodao je kako je papi Franji posebno na srcu da kad govorimo o osobama s invaliditetom, da ne govorimo o njima nego o nama, jer su jednakopravni: jednakih prava i jednakog dostojanstva.

Podsjetio je i na poruku nadbiskupa Mate Uznića i biskupa Roka Glasnovića za Međunarodni dan osoba s invaliditetom naslovljenu „Koračati zajedno“ te je iznio nekoliko naglasaka iz te poruke.

Istaknuo je kako se često susreće s osobama s invaliditetom u prostorijama njihovih udruga te je potaknuo da i ti prostori budu mjesta za govor o Bogu, vjeri i pozivu na svetost.

Naveo je kako će iduće godine biti organizirani različiti susreti kojima se želi osnažiti obitelji osoba s invaliditetom. „Vjerujem da ćemo se još više susretati i produbiti zajedništvo te povjerenje u Gospodina“, poručio je vlč. Šardi.

Na kraju misnog slavlja vlč. Šardi je okupljene potaknuo da pročitaju Papinu poruku za Međunarodni dan osoba s invaliditetom koja ovih dana treba biti prevedena te da pročitaju i poruku hrvatskih biskupa za taj dan.

Pozvao je osobe s invaliditetom i članove njihovih obitelji na susret četvrtkom u Župi sv. Josipa u Varaždinu, na zajednicu „Bartimej“ koju čine osobe s invaliditetom, njihove obitelji i prijatelji te volonteri. „Nađimo prilike za susret kako bismo zajedno koračali prema svetosti“, potaknuo je vlč. Šardi.