Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovno-glazbeno bdjenje „Zdravo zvijezdo mora” u Njivicama

Njivice (IKA)

Na vigiliju Velike Gospe, 14. kolovoza, u Njivicama na otoku Krku treću godinu zaredom održano je duhovno i glazbeno bdjenje pod naslovom „Zdravo zvijezdo mora”.

Naslov molitvenog događaja dolazi od prvih riječi drevnog marijanskog himna iz večernje molitve časoslova „Zdravo zvijezdo mora” (Ave Maris Stella) koji se je pjevao i razmatrao tijekom molitvene devetnice u čast svetkovine Velike Gospe. Inicijativa za taj događaj došla je od župnika vlč. mo Josipa Vidasa koji je istaknuo da tim događajem želi Marijinim štovateljima ponuditi svojevrsno duhovno putovanje, to jest hodočašće srca baš u noći kada mnogi diljem domovine kreću na put hodočastiti u poznata marijanska svetišta. Bdjenje je počelo svečanom misom bdjenja svetkovine Velike Gospe koju je predvodio župnik, a pjevanje je predvodio župni zbor.

Duhovno-glazbeno bdjenje koje je uslijedilo nakon mise koncipirano je od niza marijanskih tekstova, razmatranja i molitava, a koji su bili praćeni izvedbama skladbi iz marijanskog repertoara. Kazivači i interpretatori tekstova tijekom bdjenja bile su dr. sc. Natalija Bogović i književnica Rosie Kugli.

Glazbeni izvođači bili su operni pjevači Vanja Zelčić i Slavko Sekulić, korepetitori mo Igor Vlajnić i župnik Josip, zatim župni zbor pod ravnanjem Elizabete Crvić i orguljaša Anonija Justića, Lucija Jozić te Lana Jakovac i njena kći Nicol Jakovac.

Svi su prisutni mogli moliti uz više napjeva to jest skladbi Ave Marie najprije od Bacha/Gounoda, zatim od Ivana pl. Zajca, od G. Caccinia i od F. Schuberta. Tu još valja nadodati skladbe Pietà Signore od A. Stradelle i Vergin tutto amor od Durantea. Bilo je i duhovnih pjesma poput Marijo, o Marijo, Kao Marija, Zdravo Djevo, svih milosti puna te himan Zdravo zvijezdo mora skladan od Anđelka Klobučara.

Vrhunac bdjenja bila je procesija i doček krizmanica koje su nosile kip Majke Božje, ukrašen cvijećem.

Na kraju bdjenja svi su zapjevali pjesmu Ljiljane bijeli.