Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovno–rekreacijski izlet studenata i bogoslova

Breznica Đakovačka/Ovčara (IKA/TU)

U srijedu, 1. svibnja na blagdan Sv. Josipa radnika studenti iz Osijeka sa zajednicom Bogoslovnog sjemeništa iz Đakova, studentskim kapelanima i poglavarima Sjemeništa posjetili su samostan sestara karmelićanki u Đakovačkoj Breznici, a potom i Duhovni centrar Božjeg milosrđa na Ovčari nedaleko Đakova.

Po dolasku u Karmel sv. Josipa karmelićanke su zamolile mlade da ukratko predstave pastoral studenata i aktivnosti koje postoje u okviru istoga, a potom su iznijele povijest karmelskog reda. Sestre su potom odgovarale na pitanja koja su mladi postavljali o njihovu dnevnom rasporedu, odluci ući u Karmel, kušnjama koje proživljavaju i u samostanu.

Uslijedila je misa koju je predvodio studentski kapelan vlč. Mario Žigman, a propovijedao je vlč. dr. Davor Vuković, sveučilišni kapelan. U koncelebraciji su bili rektor Sjemeništa prof. dr. Stjepan Radić, vicerektor vlč. Krešimir Čutura, ekonom preč. Mato Gašparović te vlč. Miro Tomas, župnik u Levanjskoj Varoši.

„Radosni smo danas jer smo ovdje na mjestu molitve, kontemplacije, meditacije i uranjanja u živog Boga. Bog i njegova providnost nas je okupila – karmelićansku zajednicu, bogoslove i studentsku zajednicu. Breznica i Ovčara, naš je svojevrsni Emaus u kojem susrećemo Uskrsnuloga i dijelimo svoju radost. Taj događaj Uskrsnuća koji ovih dana slavimo potvrđuje pobjedu Božje istinitosti i velike ljubavi prema nama jer Bog daje svog Sina za spas i obnovu čovjeka. Plodovi uskrsnuća: radost, nada, mir i praštanje pomažu nam da u nama, već sada na zemlji, jer vjerujemo u Boga, struji vječni život. Svatko na svoj način, u svom pozivu i poslanju, sa svim grešnostima i ograničenostima pozvan je iznova se otvarati Bogu te svjedočiti i živjeti iz te vjere“, rekao je vlč. Vuković u prvom dijelu svoje propovijedi osvrćući se na uskrsno vrijeme u kojem se nalazimo.

U drugom dijelu propovijedi vlč. Vuković istaknuo je odgovornost, hrabrost, nježnost i suosjećanje – odlike sv. Josipa radnika koje su svima putokaz za potpuniji život. Šutnja Svetog pisma o sv. Josipu upućuje i otkriva da treba gledati Josipova djela i stav, i usporediti ih s današnjom komunikacijom, često prenatrpanom mnoštvom riječi, rekao je propovjednik. Rad, utkan u svakodnevnicu Svete obitelji i za nas koji živimo u potrošačkom društvu, društvu zabave i ugode, poticaj je i mogućnost za vršenje sustvarateljske uloge u svijetu koju nam je dao Otac Nebeski. „Puno truda utkano je u svaki veći rezultat znanstvenika, sportaša, umjetnika. Radom se može i manipulirati, iskorištavati čovjeka prekovremeno, poniženo, neplaćeno… Ipak, treba se uprljati i umoriti, u službi u kojoj se nalazimo mučiti se i truditi. Po uzoru na sv. Benedikta, moliti i raditi, a onda tome dodati zdravu i primjerenu dokolicu, koja proizlazi tek iz zdrave molitve i rada. Trebamo biti predani obavezama i marljivo ih i s ljubavlju izvršavajući, biti sol i kvasac ovome svijetu, kojega Isus nije osudio, nego svijetu za kojeg je Isus sebe dao“, zaključio je propovjednik.

Nakon završetka mise studenti i bogoslovi ostali su u osobnom razgovoru sa sestrama izmjenjujući životna iskustva i preporučujući se sestrama u molitve.

Drugi dio dana proveden je u Duhovnom centru Božjeg Milosrđa na Ovčari gdje je uz molitvu, ručak, razgovor, druženje i sport bila prilika za međusobno upoznavanje mladih iz Osijeka s bogoslovima, ali i međusobno.