Budi dio naše mreže
Izbornik

Ljetni susret bogoslova

Lovran (IKA)

Bogoslovi Riječke nadbiskupije ovoga su ljeta svoj duhovno-rekreativni susret imali od 23. do 25. kolovoza na području Opatijskog dekanata.

Program je obuhvaćao obilazak obližnjih župa: Brseč, Mošćenice, Veprinac, Volosno i Lovran, susrete s njihovim župnicima i vjernicima, posjet kulturnim i prirodnim znamenitostima toga kraja te susret s riječki nadbiskupom Ivanom Devčićem u Domu pastoralnih susreta u Lovranu.

Nakon molitve Šestog časa nadbiskup je bogoslove upoznao s poviješću Doma i okolnostima vremena kada je on bio bogoslov. Istaknuo je posebnost ovogodišnjeg susreta, a to je da su u njemu prvi put zajedno uz sjemeništarce riječke Bogoslovije sudjelovali i bogoslovi Euharistijske zajednice Srca Isusova i Marijina, kanonski priznatog javnog vjerničkog društva „Omnia Deo – Sve Bogu”. U poticajnom obraćanju nadbiskup je bogoslovima poručio da u svemu što čine ne traže svoju slavu, nego spas duša. To je smisao formacije. „Svi ćete biti svećenici Riječke nadbiskupija i važno je da se u tom smislu upoznajete i budete što savjesniji i marljiviji“, kazao je nadbiskup te posebno istaknuo važnost redovnog pohađanja predavanja. „Držite se pravila: ‘Ne učimo za školu, nego za život!’, odnosno za ljude da budete što bolji pastiri onima kojima budete povjereni. U sjemeništu vam treba što jasnije biti izražena slika svećenika i onoga što on mora biti. Vrijeme formacije je kratko i trebate ga iskoristiti što kvalitetnije. Bog vam je to vrijeme darovao ne da ga provodite u izlascima ili kinima, nego da rastete u svetosti“, poručio je mons. Devčić.

U nastavku ih je potaknuo da jedni drugima budu podrška i na pomoći, ali i upozorio da svojim negativnim primjerom druge mogu povesti stranputicom. Pomozite nekome da, ako je potrebno, donese zrelu odluku: “Ja nisam za ovo. Nešto drugo je Bog pripremio za mene”. Imajte hrabrosti jedne druge opomenuti i prihvatiti opomenu, ali i potražiti pomoć, rekao je nadbiskup Devčić. Potaknuo je bogoslove da pred očima kao uzore imaju svece jer Bog i preko slabih ljudi očituje svoju volju. „Budite spremni prihvatiti izazove bez obzira na njihovu zahtjevnost. Budite radost narodu kojemu ćete doći“, poručio je nadbiskup.

Ovom prigodom, a uoči đakonskog ređenja, u molitvi Šestog časa bogoslov Ivan Devčić položio je pred nadbiskupom ispovijest vjere te potvrdio svoju vjernost istinama katoličke vjere.