Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovsko bdjenje mladih u Osijeku

Zagreb (IKA)

Udruga DUHOS organizirala je bdjenje uoči svetkovine Pedesetnice u subotu, 30. svibnja u Župi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku, pod geslom „Hram ste Duha Svetoga“.

Bdjenje je započelo glazbeno-molitvenim programom koji je predvodio DUHOS bend, uz meditaciju o darovima Duha Svetoga. Tijekom meditacije bila je prilika i za ispovijed.

Nakon molitvenog slavlja uslijedilo je svjedočanstvo mladog bračnog para Klare i Mate Iličića, a nakon njega misa bdjenja koju je predslavio studentski kapelan Mario Žigman. Propovijedao je sveučilišni kapelan Davor Vuković.

Vlč. Vuković istaknuo je kako je svaki čovjek uistinu hram Duha Svetoga, dok je svrha ovoga bdjenja upravo unutarnje otvaranje poticajima Duha Svetoga koji u nama prebiva od našega krštenja. Propovjednik je rekao kako je Duh Sveti taj koji struji u ljudima kao „živa voda“ o kojoj se govori u Ivanovu evanđelju: „Isus stade i povika: Ako je tko žedan, neka dođe k meni! Neka pije, koji vjeruje u mene! Kao što reče Pismo: Rijeke će žive vode poteći iz njegove utrobe!“ Isus koristi metaforu vode koja napaja, daje život, ali i čisti. Tako i Duh Sveti ispunja, napaja i pere svakog čovjeka.

Vlč. Vuković istaknuo je, nadalje, susret Isusa i Samarijanke na Jakovljevu zdencu gdje Isus govori o „živoj vodi“. „‚Tko god pije ove vode, opet će ožednjeti. A tko bude pio vode koju ću mu ja dati, ne, neće ožednjeti nikada: voda koju ću mu ja dati postat će u njemu izvorom vode koja struji u život vječni.‘ Tu se primjećuje i zaziv te žene pun povjerenja: ‚Gospodine, daj mi te vode da ne žeđam i da ne moram dolaziti ovamo zahvaćati‘“, rekao je, dodavši kako su svi ljudi pozvani otvarati se ovoj živoj vodi, i onda djelima i životom drugima svjedočiti o Kristu i o Duhu Svetomu.

„Duh Sveti dolazi odozgo, ali djeluje tako da s ljudima surađuje bez prisile. Otvaranjem srca snazi i sili Duha Svetoga, svaki čovjek dopušta njegovo djelovanje kako bi se dogodili novi Duhovi, nova Pedesetnica u ovom vremenu, u ovom gradu, u Slavoniji i Domovini“, zaključio je vlč. Vuković.

Nakon mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje, te na kraju bratsko druženje sa zakuskom.