Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Komarica predvodio duhovsko bdjenje u Mariji Zvijezdi

Banja Luka (IKA)

Banjolučki biskup Franjo Komarica predvodio je u subotu 27. svibnja 2023. duhovsko bdjenje u župnoj crkvi Marije Zvijezde.

Bdjenje je održano pod geslom „Daj nam svima Duha svog“.

U organizaciji Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom Bosne i Hercegovine na molitveno pokorničko i hvalbeno slavlje stigli su članovi molitvenih zajednica iz Mostara, Širokog Brijega, Ružića, Gruda, Drinovaca, Livna, Novog Travnika, Orašja, Sarajeva, Zovika, Dubrave, Tolise, Šuice, Bugojna, Busovače, Podmilačja, Kupresa, Jajca i Banje Luke. Njima su se u zborovanju pridružili vjernici župa banjolučkog kraja.

Iz susjedne Hrvatske došli su članovi molitvene zajednice iz Zagreba te vjernici iz nekih dalmatinskih župa.

Više od 900 molitelja, među kojima su bili i brojni mladi, u jedinstvenom molitvenom ozračju proveli su zajedno nekoliko sati, moleći, pjevajući, slušajući, razmišljajući, ispovijedajući se. Pritom su im na raspolaganju bili brojni domaći svećenici. Prostrana crkva je bila puna, a brojni mladi i nerijetki odrasli su na podu crkve klečali u molitvi ili sjedili slušajući.

Program je počeo u prijepodnevnim satima pjesmama Duhu Svetomu. Slijedio je pozdrav nazočnima i predstavljanje molitvenih zajednica što je učinio koordinator katoličke karizmatske obnove Mirko Puđa. Zahvalio je biskupu Komarici što je i ove godine rado „ugostio“ brojne hodočasnike – molitelje u okviru duhovskog bdjenja, koje on već dugi niz godina organizira u župnoj (nekad trapističkoj) crkvi Marije Zvijezde.

Zatim je biskup uputio riječi dobrodošlice. Zazvao je Božji blagoslov, svjetlo i utjehu Duha Svetoga te zagovor Presvete Djevice i Bogorodice Marije, Majke Crkve na sve sudionike bdjenja. U svojoj uvodnoj riječi u cjelokupno slavlje, podsjetio je na drevnu tradiciju Crkve da upriličuje za svoje članove molitvenu devetnicu ili barem molitveno bdjenje uoči svetkovine Duhova.

Pojasnio je dvostruki sadržaj svetkovine: silazak od uskrslog Krista obećanog Duha Svetoga nad apostole i druge oko njih i oko Isusove Majke Marije okupljene Isusove učenike i dan rođenja početka života i djelovanja Kristove Crkve. Izrazio je svoju radost i zahvalnost Bogu i svima nazočnima što se spremno uključuju u mnoštvo drugih članova Crkve po brojnim biskupijama diljem svijeta, svojom zajedničkom molitvom slavljenja, hvaljenja, kajanja i zahvaljivanja otvarajući se poticajima Duha Svetoga – Životvorca, da bi bili što vjerodostojniji Isusovi suradnici u Crkvi i u društvu u kojemu žive.

Mons. Komarica je protumačio i centralnu ulogu Isusove Majke Marije, kao Majke Crkve, Kraljice Isusovih apostola i Pomoćnice kršćana tijekom svih 20 stoljeća povijesti kršćanstva. U prigodnoj molitvi, koju je uputio Gospi, molio je njezinu majčinsku pomoć i za njezinu preporuku kod Sina Isusa potrebama svih nazočnih ali i svih članova njegov biskupije kao i drugih sugrađana. Preporučio je sve njoj „Majci Milosrđa“, da ona izmoli duh kajanja za grijehe i Božje praštanje i milosrđe za sve raskajane.

Zatim su članovi Molitvene zajednice „Nanovo rođeni“ iz zagrebačke župe Botinec predmolili pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom dvosatnu molitvu kajanja i pomirenja te zacjeljenja rana, osobito iz prošlih ratova na području cijele Banjolučke biskupije, utemeljenu na jednom od dokumenata svetoga pape Ivana Pavla II.

U drugom dijelu bdjenja uslijedila su osobna svjedočanstva nekoliko sudionika te nekoliko poticajnih predavanja o važnosti Riječi Božje i Duha Svetoga u životu svakog kršćanina.

Treći dio je započeo zajedničkom molitvenom pobožnošću s nakanom za Biskupsku sinodu, koju je pred slikom Gospe Majke Crkve i Majke Dobrog Savjeta predmolio biskup Komarica zajedno sa svećenicima i skupinom vjernika laika.

Slijedilo je misno slavlje koje je predvodio biskup domaćin, a suslavili su domaći župnik Zvonko Topić i još sedmorica svećenika. U propovijedi je najprije podsjetio na sve nasrtljiviju – za vjeru kršćana pogubnu – kulturu posvjetovnjačenja – sekularizacije, što rađa potrebom „za pojačanim i vjerodostojnim naviještanjem Božje objavljene istine i za produbljenom kršćanskom, vjerskom izobrazbom“. Naglasio je prijeku potrebu zrelih kršćanskih osoba i kršćanskih zajednica, koje će biti „svjesni svoga poziva i poslanja u Crkvi i društvu“.

Podsjetio je na encikliku svetoga pape Ivana Pavla II. o misijskom poslanju Crkve i na Papin „krik“ za buđenjem umornim i nezainteresiranim, pozaspalim članovima Crkve i za veću vjernost u navještenju Božjeg kraljevstva. Nadodao je da papa u spomenutoj enciklici „hvali pojavu crkvenih karizmatskih pokreta, koji su prožeti velikom misionarskom snagom: Kad se ti pokreti i molitvene zajednice u poniznosti uključe u život i poslanje biskupijske zajednice i kad ih biskupi i svećenici srdačno i otvoreno prihvate u biskupijske i župne strukture, oni postaju pravi Božji dar za novu evangelizaciju i za misijski rad u pravom smislu te riječi“.

Biskup je zahvalio svim članovima molitvenih karizmatskih zajednica za njihovu spremnost da „s novim žarom u molitvi, radu i trpljenju doprinose za rast i širenje Kristovog kraljevstva u svojim župama i biskupijama“.

Propovijed je završio prigodnom motivom Gospi, Majci Crkve i Pomoćnici kršćana.

Pjevanje je predvodio je „slavljenički tim“ pjevača i svirača iz župe Drinovci.

Pri kraju mise voditelj karizmatske obnove u Duhu Svetom Mirko Puđa zahvalio je svim sudionicima duhovskog bdjenja i izrazio želju i nadu da se i iduće godine ponovo svi nađu na istom mjestu na duhovskom bdjenju.

Po završetku bdjenja u crkvi je u okviru Festivala orguljaške glazbe koji je organizirala Napretkova podružnica u Banjoj Luci, održan koncert orguljaša Edmunda Andler-Borića iz Zagreba te sopranistice Lucije Borković i Danke Ilić.