Budi dio naše mreže
Izbornik

Đuliano Trdić za Glas Koncila: Zlo koje zahvaća prirodu i čovjeka ne natkriljuje duboki Božji plan

Zagreb (IKA)

O apokaliptičnim predviđanjima, razornoj moći prirode, ali i o drugim ugrozama kao što je „poplava“ kvaziteologije i neistina u internetskom prostoru iz očišta svećenika, duhovnika i stručnjaka za dubinsku psihologiju u novom broju Glasa Koncila priređenom za nedjelju 30. srpnja govori rektor splitske bogoslovije Đuliano Trdić.

„Svako fizičko zlo, kao što je nevrijeme ili potres, koje zahvaća čovjeka, budi strah, ali istodobno razotkriva i neka područja naše nutrine. Pred osobnim stradanjima ili trpljenjem drugih razotkriva se naša percepcija Boga, svijeta i vlastitoga života“, rekao je u razgovoru svećenik Trdić.

„Brz i površan život obilježje je našega vremena pa nas sadržaji deformiraju i naprave od nas ogorčene, iscrpljene i beživotne ljude. Naš mozak nije stvoren za susret s ekranom, nego s licem bližnjega. Društvene mreže mlade korisnike vode prije svega u usamljenost i depresiju, tako da smatram da je ovisnost o virtualnom svijetu najveći izazov mladima danas“, upozorio je uz ostalo u intervjuu svećenik Trdić.

Kao svećenik koji je na duhovnoj službi u Splitu, u intervjuu se osvrnuo i na pitanje umjetno stvorene napetosti između hrvatskoga sjevera i juga, koja se osobito osjeća u svijetu športa. „Pozadina svake podjele među ljudima pa tako i podjela našega naroda na sjever i jug, ili na bilo koji drugi način, najprimitivniji je interes i egoizam u službi pojedinca ili neke grupe. Ne uočavamo da se iza podjela skriva plitki ljudski interes i kalkulacije, pa mnogi tako postanu žrtve površne propagande i jeftina populizma“, kazao je sugovornik.