Budi dio naše mreže
Izbornik

Dušan Balažević zaređen za đakona Subotičke biskupije

Subotica (IKA)

Subotički biskup Slavko Večerin podijelio je red đakonata Dušanu Balažeaviću, kandidatu iz župe Marija Majka Crkve u Subotici i studentu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, tijekom svečanog liturgijskog slavlja, koje je predslavio 16. listopada u Katedrali sv. Terezije Avilske u Subotici.

Koncelebrirali rektor i duhovnik Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu preč. dr. Stjepan Radić i mons. Karlo Višaticki te svećenici Subotičke biskupije.

Sažimajući profil poziva, koji je svaki đakon dužan ostvarivati, a to su služenje, molitva i radost, biskup je, obraćajući se u homiliji ređeniku, rekao: „Đakon je čovjek koji služi. Pozvan je slijediti Isusa, i čitav njegov život i poslanje je označeno služenjem. Đakon je onaj koji je pozvan ostvarivati, gotovo bih rekao utjelotvorivati, jednu od bitnih dimenzija sakramenta svetog reda. Đakon znači „sluga“, onaj koji služi. I ti si pozvan životom i riječima trajno podsjećati i posvješćivati svima u čemu je istinska veličina života. Ona nije u moći, ni u gospodarenju, nego u zauzetom služenju, u daru samog sebe.

Trošenje svoga života u ljubavi prema Bogu, služeći braći i sestrama, omogućava nam da život ne izgubimo, nego da ga u Isusu višestruko dobijemo. Takav je među nama bio Isus, sin Božji, koji je slobodno ljubio i služio Ocu i ljudima, sve do potpunog predanja sebe na Križu, anticipirajući na Posljednjoj večeri, u gestama i riječima, žrtvu Križa, pokazujući tako apostolima, koji su sanjali o prvim mjestima, u čemu je veličina života“, rekao je biskup Večerin.

„Đakon je“, nastavio je biskup, pozvan u kršćanskoj zajednici i našem društvu uprisutnjivati Isusovo služenje i tako očitovati kršćanski paradoks, a to je da je istinska veličina služenje, život darivan iz ljubavi snagom Isusove milosti. Đakonsko služenje ne može se poistovjetiti sa nekim oblikom socijalne agencije. Ono je nastavak Kristovog poslanja na zemlji. Neka se tvoj život, koji ćeš živjeti u beženstvu, sve više ukorjenjuje u Isusu i jača dnevnom molitvom koja će biti snaga tvoje pastorane ljubavi. Molitva, liturgijska i meditativna, neka se hrani osobnim prihvaćanjem Riječi Božje“, zaključio je biskup.

Na misi je pjevao Katedralni zbor „Albe Vidaković“ pod ravnanjem Miroslava Stantića.

Foto: Vedran Jegić (sve fotografije)