Budi dio naše mreže
Izbornik

Dvadeseta obljetnica biskupskog ređenja nadbiskupa Stanislava Hočevara

Beograd (IKA)

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je na blagdan Marije Pomoćnice, 24. svibnja misom u crkvi Krista Kralja u Beogradu proslavio dvadesetu obljetnicu biskupskoga ređenja.

Uz koncelebraciju svećenika Beogradske nadbiskupije, svečano slavlje upotpunio je nazočnošću i predstavnik sestrinske Pravoslavne Crkve protođakon Radomir Rakić.

U homiliji se nadbiskup dotaknuo aktualne pandemije koja pogađa cijeli svijet. „To da živimo sada i ovdje u izazovnom trenutku – ne treba naglašavati. Kako govore vođe naroda, izlazimo iz veće opasnosti pandemije, ali se, po njihovim riječima, ne smijemo opustiti. Strahujemo naime da se ona može brzo povratiti. Ali strahujemo prije svega onim najelementarnijim iskustvom koje je davno lucidno izrazio kralj David: ‘Rado padam u ruke živoga Boga, ali se jako bojim pasti u ruke čovjeka…’ Ako naime sama knjiga Postanka svjedoči da je Bog Tvorac već u zemaljskom raju pokazao kakvo zlo čovjek može učiniti svojim neposluhom Božjoj volji, pa ga je nakon grijeha istjerao iz toga raja, onda današnji čovjek – divovskim razvojem znanosti i globalnom organiziranosti – može svojom sebičnosti prouzročiti daleko veće zlo. I to se već događa; upravo odatle toliko neizvjesnosti i straha pred budućnosti. Nama je pak potpuno jasno: samo Bog je apsolutni gospodar budućnosti. A to onda znači da bez našeg odnosa s njim – nemamo budućnosti. Bez čistog, to jest najdubljeg i najiskrenijeg odnosa ljubavi prema njemu nitko od nas ne može živjeti iz nade i za nadu, to jest za budućnost“.

U homiliji je protumačio i zašto je Bogorodica Marija pomoćnica: „Ona nam je pomoćnica zato što nas je naučila da se samo u velikom poštovanju može slušati i shvatiti Riječ Gospodnja; da se od križa ne bježi nego pod njim uspravno stoji; da se nakon Isusova uzdignuća ne smijemo pasivizirati niti individualistički raspršiti. Naprotiv: svi se trebamo kao jedno srce i jedna duša okupljati u dvorani Posljednje večere, u dvorani euharistije, i to na gornjem katu, nadvisujući tako mentalitet ovoga našeg svijeta te tako kormilom molitve zazivati Duha s visine. Jer sve što je sȁmo tjelesno i zemaljsko ‒ nema stabilnosti, a kamoli budućnosti“.

Osvrnuvši se na službu beogradskog nadbiskupa, mons. Hočevar je istaknuo: „Toliko sam zahvalan Gospodinu što me je pozvao, iako nedostojnog, na služenje tom najpotrebnijem jedinstvu upravo ovdje, na mostu između Istoka i Zapada. Hvala vam za sve molitve i preporučujem vam se za budućnost“.

Na kraju mise generalni vikar mons. Aleksandar Kovačević je uime svih svećenika i uime župe Krista Kralja uputio čestitke nadbiskupu Hočevaru i predao mu buket cvijeća.

Svečana proslava dvadesete obljetnice biskupstva nadbiskupa Hočevara bit će proslavljena na jesen, objavljeno je na mrežnoj stranici Beogradske nadbiskupije.