Budi dio naše mreže
Izbornik

Dvanaesti utorak u čast sv. Anti u Šibeniku

Šibenik (IKA)

Dvanaestoga utorka uoči blagdana sv. Antuna Padovanskoga, 1. lipnja, u šibenskoj crkvi sv. Frane, Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića, misu je predvodio spiritanac o. Arek Krasicki.

Vjernici grada Šibenika i okolice i štovatelji sv. Ante ponovno su hodočastili omiljenom svecu u drevnu crkvu sv. Frane i molitvom krunice i pjevanom večernjom pripravili se za misu. Uz o. Areka slavili su redovnici samostana sv. Frane.

Gvardijan fra Ivan Bradarić pozdravljajući predslavitelja i okupljene vjernike podsjetio je da se ovih dana franjevački red s ponosom prisjeća velikog jubileja 800 godina od prvoga susreta dvojice franjevačkih velikana: sv. Frane, utemeljitelja franjevačkog reda, i sv. Ante, sveca koji oduševljava vjernike diljem cijeloga svijeta. Bilo je to u Asizu na susretu svih franjevaca s Franjom – kako je tih prvih godina bio običaj, na „Kapitulu na rogožinama“ 30. svibnja 1221. Nazočan je bio i sv. Ante koji se nekoliko mjeseci prije toga vratio s neostvarenih misija u Maroku, preživjevši brodolom. Taj detalj, dodao je fra Ivan, osobito je bio naglašen pred dva dana kada je ta zajednica slavila visoku 598. obljetnicu posvete crkve čiji su zaštitnici upravo ta dvojica svetaca.

O. Arek spomenuo je kako je upravo sv. Ante taj koji vjernike usmjerava k Isusu. To je svetac koji nam pokazuje put ka Ocu, put ka Sinu, put ka Duhu Svetome te je pozvao vjernike da se oslobode i zarone u vlastito iskustvo susreta sa živim Bogom koji je nam i sada govori.

Pobožnost trinaest utoraka pred svečev blagdan završava za tjedan dana slavljem posljednjega, trinaestoga utorka kada će misu predslaviti misionar Krvi Kristove iz Zagreba o. Stjepan Ivan Horvat.