Budi dio naše mreže
Izbornik

Dvodnevno studijsko putovanje u Vukovar u organizaciji Hrvatskog Caritasa

Vukovar (IKA)

Dvodnevno studijsko putovanje u Vukovar koje je za svoje djelatnike i djelatnike nad/biskupijskih Caritasa – kojima su se pridružili i djelatnici ustanova Hrvatske biskupske konferencije - organizirao Hrvatski Caritas završeno je u petak 2. lipnja, izvijestio je Hrvatski Caritas.

Program putovanja ostvaren je pod stručnim vodstvom voditelja jednogodišnjega stručnoga diplomatskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova dr. sc. Ivana Mijića i uz suradnju sudionika i svjedoka ratnih i poratnih zbivanja s područja Vukovara i Istočne Slavonije kao i stručnih osoba u ustanovama obuhvaćenima programom.

Prvog dana putovanja 1. lipnja sudionici su se upoznali s djelovanjem Opće bolnice Vukovar tijekom opsade grada a potom posjetili Spomen-dom i masovnu grobnicu na Ovčari te Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata i na obje lokacije položili vijence u spomen žrtvama. Posjetili su i vukovarski vodotoranj te razgledali prigodnu izložbu. Nakon toga obišli su Trpinjsku cestu, „Groblje tenkova“ i na spomenik poginulom zapovjedniku obrane Borova generalu Blagi Zadri položili vijenac a u Hercegovačkoj ulici iz usta preživjelih branitelja potanje se upoznali s izazovima s kojima su se tijekom opsade suočavali hrvatski branitelji. Nakon obilaska Borovo-Commerca i obilježavanja vijencem spomenika dvanaestorici poginulih hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu, prvi je dan završen večernjim susretom i druženjem s kolegama iz Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U petak 2. lipnja nakon noćenja u Domu sv. Franje sudionike putovanja predvođene ravnateljem Hrvatskog Caritasa fra Tomislavom Glavnikom fra Ivica Jagodić, gvardijan Franjevačkoga samostana i župnik Župe sv. Filipa i Jakova apostola u Vukovaru, upoznao je s ratnim stradanjem i tijekom obnove crkve i samostana, izgradnjom Pastoralnoga centra i pokazao vrijedne umjetnine, liturgijske predmete i ruho kao i knjige koje se čuvaju u franjevačkomu muzejskom prostoru.

Nakon vođene šetnje središtem grada, do rodne kuće nobelovca Lavoslava Ružičke i dvorca obitelji Eltz, sudionici studijskoga putovanja na povratku u Zagreb zaustavili su se u Đakovu i razgledali Katedralu sv. Petra i prigodnu izložbu sakralnih umjetnina vrhunskih hrvatskih kipara izloženu u kripti Katedrale.