Budi dio naše mreže
Izbornik

Sastanak biskupa Komarice i predsjednika dva odbora Hrvatskoga sabora

Zagreb (IKA)

Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić održali su 27. studenoga sastanak s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom, priopćio je Hrvatski sabor.

Biskup Komarica izvijestio je domaćine o razvoju događaja nakon posjeta hrvatskog izaslanstva Banjoj Luci realiziranog krajem listopada 2020. na kojem se razgovaralo o političkim i gospodarskim temama, mogućoj regionalnoj i prekograničnoj suradnji, korištenju sredstava iz pristupnih fondova EU-a za projekte koji bi unaprijedili održivi povratak, stambeno zbrinjavanje i kvalitetu života Hrvata u Republici Srpskoj, zaštiti njihove imovine, povratu imovine Katoličke Crkve i ostalim aktualnim pitanjima. Biskup je prenio poruku dužnosnika Republike Srpske o spremnosti na suradnju i zajedničko traženje rješenja sukladno zakonu.

Predsjednici odbora Zdravka Bušić i Marko Pavić istaknuli su predanost snažnoj i kontinuiranoj potpori naporima da se riješe preostala otvorena pitanja, posebno ona koja se odnose na imovinsko-pravna pitanja, povrat imovine Katoličke Crkve te pokretanje projekata koji bi omogućili podizanje kvalitete života Hrvata na tom području.

Biskup Komarica također je upoznao domaćine s razvojem projekta nedavno otvorene „Kuće susreta“ i „Europskog centra za pomirenje, mir, međureligijsku i međuetničku suradnju“, piše na mrežnoj stranici Hrvatskog sabora.