Budi dio naše mreže
Izbornik

Dvostruko slavlje u Družbi sestara Presvetog Srca Isusova u Rijeci

Rijeka (IKA)

Tijekom svečane mise u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Karmelske na Donjoj Drenovi s. Katarina Šikalo proslavila je 50. obljetnicu polaganja redovničkih zavjeta, a s. Mihaela Martinović položila je prve redovničke zavjete.

Misu je predslavio provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Juro Šimić.

U nadahnutoj propovijedi o svetosti, kao pozivu kojega je moguće ostvariti bez obzira kojem staležu pripadali, redovnicama je poručio da se njihov redovnički poziv na svetost ostvaruje u samostanskom životu kojemu su okosnica zavjeti na siromaštvo, čistoću i poslušnost.

Prvi zavjeti s. Mihaele, kao i 50. obljetnica s. Katarine velika su milost za ovu riječku redovničku zajednicu, ali i za Riječku nadbiskupiju i našu Domovinu, rekao je fra Juro potaknuvši okupljene na zahvalnost prvenstveno Bogu na pozivu, ali i njima jer su se odazvale tom pozivu.

Redovnički poziv nije cilj i svrha samome sebi, nego mu je cilj posvećenje osobe i izgradnja mističnog tijela Isusa Krista čime Bog postaje u središtu kršćanskog života posvećene osobe. Vas je Gospodin pozvao i vi ste se odazvale i tako postavile u središte svoga života Isusa Krista, poručio je sestrama propovjednik.

U nastavku je upozorio da ukoliko u potpunosti čovjek ne preda svoje srce Gospodinu, tada se teško mogu održati duhovna zvanja i ispuniti svoje redovničko poslanje. Pitamo li se čime Bog i danas zavodi i osvaja, odgovor ćemo pronaći u ljubavi. Ljubav je u središtu kršćanskog, redovničkog života. Ona se rađa u intimnosti s Gospodinom i tu do izražaja dolazi naša molitva. Hoće li nam ona otkrivati horizonte ili skrivati poglede, ovisi o nama. Neka molitva bude u središtu vašega života i sve će biti na svome mjestu, poručio je fra Jure redovnicama.

Zaključujući propovijed potaknuo je sve da u trenucima tame i nesigurnosti uzmu u ruke Evanđelje i u njemu traže savjet. Neka Božja riječ bude vaša sigurnost. Služite Gospodinu i ljudima ne gledajući tko je tko. Ljubite bližnje bez predrasuda. Nastojte živjeti u skladu sa zavjetima koje ste položili. Čuvajte Isusovu riječ, Božju riječ koja je upravljena prema praktičnom Evanđelju. To Evanđelje treba živjeti i činiti ga konkretnim, poručio je provincijal. Podsjetio je da na tu zadaću poziva i papa Franjo – na širenje radosti evanđelja. Radosna redovnica i redovnik najbolja su promocija redovničkog zvanja i zato budimo radosni navjestitelji evanđelja, poručio je fra Jure Šimić.

S. Mihaela zavjete je položila pred vrhovnom poglavaricom Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, č. M. Dobroslavom Mlakić koja je na kraju liturgijskog slavlja uputila prigodnu riječ.

S. Katarina Šikalo rođena je 1947. godine Grahovčićima, župa Brajkovići, Travnik, Bosna i Hercegovina. U Družbu sestara Presvetog Srca Isusova stupila je 1970. godine. Prve redovničke zavjete položila je 29. kolovoza 1971. u prvostolnoj crkvi sv. Vida u Rijeci, a doživotne u samostanskoj kapeli Kuće matice na Drenovi 14. kolovoza 1977. Kratko je radila na župama Brinje, Klanac i na Sjemenišnom dobru u Lovranu, a najduže je živjela i bila u službi starijih i bolesnih osoba u Domu u Grižanama (od 1973. do 2021.). Za njezin neumorni, tihi i svjedočanski rad u Grižanama, Crikvenički dekanat predložio ju je za Medalju zahvalnosti sv. Vida koju je primila 15. lipnja 2009. Danas živi u samostanu „Moj mir“ u Dobrinju na otoku Krku.

S. Mihaela Martinović rođena je u Šibeniku 1986., a odrasla je u Zaprešiću i Zagrebu. Na Ekonomskom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 2010. završila je stručni studij Poslovne ekonomije, smjer turističko poslovanje, a 2018. na Poslovnom odjelu Veleučilišta u Rijeci specijalistički diplomski stručni studij Poduzetništvo. U veljači 2018. pristupila je u Družbu sestara Presvetog Srca Isusova u Rijeci.