Budi dio naše mreže
Izbornik

Džihadisti u Burkini Faso ubili više od 20 osoba

Nouna (IKA)

Nakon što su džihadisti 3. srpnja 2022. napali selo Bourasso, Katedralna župa u Nouni i mjesne vlasti potvrdile su pogibiju 22 osobe, objavila je Catholic News Agency.

Svećenik na službi u Katedralnoj župi rekao je u izjavi za Zakladu papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ (ACN) da je dobro poznavao sve žrtve. Dodao je da ih je četrnaestero poginulo ispred crkve. Teroristi su zatim otišli u središte sela te ubili i ranili još 20 osoba među kojima su bili kršćani i sljedbenici tradicionalne afričke religije, piše ACN.

Jedan od preživjelih rekao je da su teroristi na motociklima poslijepodne došli u selo, udaljeno 20-ak kilometara od Noune, i otišli ništa ne poduzimajući. Potom su se vratili u noći i počeli prijetiti seljanima na trgu ispred crkve. Seljani su ih molili da ih poštede, no tada je nekoliko desetaka napadača počelo na njih pucati.

Svećenik iz Noune rekao je da stradali nisu imali nikakve veze s politikom ili terorističkim skupinama. Dodao je i da nisu imali ništa čime bi se obranili.

„Unatoč svemu, i dalje gajimo nadu. Hrabrimo se da živimo dane koje nam je Bog dao. Ovdje kad ustaneš znaš da si živ, ali ne znaš hoćeš li još biti živ navečer“, poručio je.

Proteklih godina je islamističko nasilje u Burkini Faso u porastu. Teroristi napadaju crkve, otimaju i ubijaju svećenike i redovnice.

U prosincu 2019. biskup Justin Kientega iz Ouahigouye rekao je da je jedan od takvih napada bio dio pokušaja radikalnih islamista da „izazovu sukob između religija u zemlji u kojoj su kršćani i muslimani uvijek živjeli jedni pored drugih u miru“.

Stanovništvo je većinom muslimansko (oko 60 %), kršćana, većinom katolika, je oko 23 %, a oko 15 % je sljedbenika tradicionalnih afričkih religija.

U siječnju se u toj zapadnoafričkoj zemlji dogodio državni udar, a novi predsjednik istaknuo je važnost ponovnog uspostavljanja sigurnosti, javlja CNA.