Budi dio naše mreže
Izbornik

Ekumensko slavlje u konkatedrali Sv. Ćirila i Metoda

Zagreb (IKA)

U sklopu Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana u ponedjeljak 20. siječnja u konkatedrali Sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu služena je Večernja na kojoj su se uz domaće vjernike okupili i vjernici drugih kršćanskih Crkava i zajednica.

Večernju su služili o. Danijel Hranilović, zagrebački župnik i eparhijski ekonom, i o. Livio Marijan, đakon i eparhijski kancelar. Pjevali su bogoslovi Grkokatoličkog sjemeništa. Uz domaćine mons. Milana Stipića, apostolskog administratora Križevačke eparhije, o. dr. Roberta Rapljenovića, rektora Grkokatoličkog sjemeništa i o. Ivana Radeljaka, ravnatelja eparhijskog Caritasa, u molitvi su sudjelovali mons. Marijan Franjčić, predsjednik Povjerenstva za ekumenizam Zagrebačke nadbiskupije, o. dr. Jure Zečević, OCD, tajnik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog i tajnik nadbiskupijskog povjerenstva za ekumenizam, te pravoslavni svećenik Carigradskog patrijarhata o. Milan Radulović.

Na kraju Večernje, mons. Stipić naglasio je: „Premda smo u krštenju primili toliki dar, ipak svaki je kršćanin i dalje grešan čovjek koji i dalje nosi svoju palu narav. I kršćanske Crkve i zajednice,  premda sazdane od Boga i božanskoga podrijetla, sačinjene su i od svetih i od grešnih ljudi. Zato je povijest kršćanstva i međusobnih odnosa među kršćanima ujedno i sveta, ali i  grešna povijest, povijest nerazumijevanja, podjela pa i sukoba. I to je naša stvarnost, stvarnost koju baštinimo, za koju možda mi danas nismo ni krivi, ali stvarnost s kojom živimo.

Svako pokoljenje pozvano je i tu stvarnost sagledati u svjetlu evanđelja i Kristove zapovijedi ljubavi, u perspektivi bogoljublja i čovjekoljublja. Kao kršćani, drugog puta do li praštanja, ljubavi i mira nemamo. I za drugo nećemo ni odgovarati pred Gospodom nego za to koliko smo mi, u svom vremenu i prostoru bili vjerni Kristovu zakonu ljubavi po pitanju jedinstva njegove Crkve. Pozvani smo na međusobno iskazivanje ‘nesvakidašnjeg čovjekoljublja’, kako stoji u geslu ovogodišnje Osmine. Zato smo uvijek potrebni prvenstveno molitve. Ono što je nama ljudskim snagama nemoguće, Božjem Duhu je moguće. I zbog toga se sabiremo na zajedničku molitvu”.

„Što budemo svi skupa sličniji Kristu i vjerniji evanđelju, to ćemo biti bliži jedni drugima i jedinstvu Crkve. Neka nam u tome pomogne i večerašnja molitva, zagovor sv. Ćirila i Metoda, velikih slavenskih apostola, sv. Maksima Ispovjednika, duhovnog oca i sveca Istoka i Zapada, čiji spomen smo ovom Večernjom proslavili, i svih svetih”, zaključio je mons. Stipić.