Budi dio naše mreže
Izbornik

Emaus svećenika Štrigovskog dekanata

Tapolce (IKA)

Svećenici Štrigovskog dekanata bili su u ponedjeljak, 15. travnja, na zajedničkom izletu u Mađarskoj, objavila je Župa Nedelišće.

Nakon ispunjenih župnih obaveza okupili su se u župi Mursko Središće te krenuli prema Mađarskoj, točnije u benediktinsku opatiju Tihany. Riječ je o naselju na istoimenom poluotoku koji je cijeli povijesni spomenik Mađarske, a nalazi se na sjevernoj obali Blatnog jezera u Vesprimskoj županiji. Ondje ih je dočekao župnik Anyos Mogyorosi (OSB) koji ih je upoznao s poviješću samostana i reda benediktinaca. Inače, majka župnika Mogyorosija porijeklom je Hrvatica, a on je studirao u Đakovu.

Svećenici su posjetili još i mjesto Tapolca. Jedna od glavnih atrakcija Tapolce je podzemno jezero, poznato i kao Tavasbarlang. Ovo jedinstveno čudo prirode sustav je podzemnih špilja i jezera koji su nastali tijekom tisuća godina djelovanjem vode na vapnenačke stijene.

Poslije razgledavanja bio je kasni zajednički ručak i prigodno druženje. Pri povratku svećenici su još posjetili Kestel. U večernjim satima vratili su se svojim župama.