Budi dio naše mreže
Izbornik

Euharistijska slavlja s pukom na Ksaveru

Zagreb (IKA)

Na četvrtu Vazmenu nedjelju, koja se još naziva i nedjeljom Dobroga Pastira, 3. svibnja na Ksaveru je ponovno započelo slavlje euharistije s pukom.

Posljednje euharistijsko slavlje s pukom bilo je na svetkovinu sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice, 19. ožujka. Od tada do danas, sukladno uputama nadležnih crkvenih i civilnih vlasti, euharistija se slavila u krugu samostanske zajednice, najprije u ksaverskoj crkvi, a potom, nakon potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. ožujka, u samostanskoj kapelici. Na takav način su ksaverski fratri, redovnice i kandidati proslavili i liturgijska slavlja Vazmenoga trodnevlja.

Sukladno novim smjernicama i preporukama crkvenih i civilnih vlasti u nedjelju 3. svibnja euharistija se ponovno slavi s narodom. Sva euharistijska slavlja na Ksaveru bila su u improviziranome liturgijskome prostoru u samostanskoj Dvorani biskupa Srećka. Taj će prostor biti korišten za bogoštovlje sve do obnove crkve koja se može planirati za dulje vremensko razdoblje. Tijekom prijepodnevnih sati na euharistiji je bilo sveukupno oko 100 ljudi koji su se, sukladno mjerama opreza, rasporedili u dvorani i izvan nje. Od sljedeće nedjelje 10. svibnja euharistijska slavlja u 10 i 11.30 sati slavit će se na ksaverskoj Kalvariji, objavljeno je na mrežnoj stranici franjevaca trećoredaca glagoljaša.