Budi dio naše mreže
Izbornik

Euharistijsko klanjanje za mir u Ukrajini održano u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije

Zagreb (IKA)

Na poticaj predsjednika Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) nadbiskupa Vilniusa mons. Gintarasa Grušasa u kapelici Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na Ksaveru u Zagrebu održano je u srijedu, 14. rujna, na blagdan Uzvišenja Svetog Križa euharistijsko klanjanje za mir u Ukrajini koje je u zajedništvu s djelatnicima ureda i institucija HBK predvodio generalni tajnik HBK preč. doc. dr. Krunoslav Novak.

Na početku klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom predvoditelj klanjanja preč. doc. dr. Novak podsjetio je na riječi koje je Gospodin Isus govorio svojim učenicima kazavši kako je Isusov mir različit od onoga koji daje svijet jer dolazi s križa koji stvara novo čovječanstvo u kojem više nema neprijateljstva i razdvajanja.

“Na današnji dan kada liturgija Crkve slavi blagdan Uzvišenja Svetog Križa, ujedinjujemo se sa svim Crkvama Europe na molitvu za dar trajnog mira na našem kontinentu. Posebno želimo moliti za ukrajinski narod da bude oslobođen od pošasti rata i mržnje,” kazao je generalni tajnik HBK preč. doc. dr. Novak.

Poticaj da se na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, koji se posebno svečano slavi u istočnom obredu, održi euharistijsko klanjanje u tišini, došao je od predsjedništva Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) „nakon lijepog iskustva euharistijskog lanca, ostvarenog tijekom korizme sa svakom članicom CCEE-a koji je zajamčio barem jedno euharistijsko slavlje za žrtve pandemije i za mir u Ukrajini.” Europski su biskupi opetovano podržali Papin poziv na prekid naoružanja, hitan prekid rata u Ukrajini te ustrajanje oko mira. Uputili su brojne apele čelnicima nacija te međunarodnoj zajednici da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se okončao trenutni rat koji uništava živote i uzrokuje neizrecivu patnju.

Na kraju klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom svi okupljeni u kapelici Hrvatske biskupske konferencije zajedno su izmolili molitvu pape Franje za mir:

Gospodine Bože mira, usliši našu molbu!

Pokušavali smo puno puta i dugi niz godina riješiti naše sukobe vlastitim snagama, a i svojim oružjem; toliko trenutaka neprijateljstva i tame; toliko prolivene krvi; toliko slomljenih života; toliko pokopanih nada… Ali naši su napori bili uzaludni.

Sada, Gospodine, Ti nam pomozi! Ti nam daj mir, Ti nas pouči miru, Ti nas vodi prema miru!

Otvori nam oči i srca i daj nam hrabrosti da kažemo: „nikad više rata!”; “Ratom je sve uništeno!”.

Ulij nam hrabrosti da činimo konkretne geste za izgradnju mira.

Gospodine, Bože Abrahama i proroka, Bože ljubavi koji si nas stvorio i koji nas zoveš da živimo kao braća, daj nam snage da budemo svaki dan djelatnici mira; podari nam sposobnost da gledamo ljubazno svu braću koju susrećemo na svom putu.

Učini nas raspoloživima da čujemo vapaj naših sugrađana koji traže da svoja oružja pretvorimo u oruđa mira, svoje strahove u povjerenje i svoje napetosti u oproštenje.

Održavaj u nama plamen nade da strpljivom ustrajnošću izabiremo dijalog i pomirenje kako bi konačno pobijedio mir. I neka budu prognane iz srca svakog čovjeka ove riječi: podjela, mržnja, rat!

Gospodine, razoružaj  jezik i ruke, obnovi srca i umove da nas jedni drugima u susret uvijek vodi riječ “brat”, a stil našeg života postane: šalom, mir!

Amen.