Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Svalina predvodio proslavu Uskrsa u Srijemskoj Mitrovici

Srijemska Mitrovica (IKA)

Svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Uskrsa, 31. ožujka, u katedrali sv. Dimitrija, đakona i mučenika predvodio je srijemski biskup Fabijan Svalina.

Suslavili su kancelar Srijemske biskupije preč. Tomislav Lasić te katedralni župnik preč. Ivan Rajković.

Biskup Svalina je u homiliji govorio o vjeri te kazao da je srce vjere nada da će se žalost pretvoriti u radost, smrt u uskrsnuće jer vjerovati u Boga znači vjerovati u sreću i radost, to je odlika kršćanina. Pitao je okupljene bi li željeli uskrsnuti, vjeruju li da mogu uskrsnuti s Isusom, ne samo na koncu života, već sada. „Našoj zajednici je potrebno višestruko uskrsnuće. Mi vjerujemo ne u obnovu života, nego u vječni život, a to znači da ga mi već sada živimo. Pitajmo se jesmo li barem ‘malo’ uskrsnuće? A to znači da smo djelomično umrli našim manama, potištenostima, našim grijesima. Isus uskrisuje u ljubavi. Uskrs je potvrda čudesnosti i svemoći ljubavi. Pa i danas vjera ne treba biti svjedok prošlosti, iz nje se treba i danas događati uskrsnuće. Danas mi trebamo svjedočiti pravednost i ljubav Isusovu. Tako se Isusovo uskrsnuće svjedoči ‘našim uskrsnućem’“, naglasio je.

Srijemski je biskup također rekao da se do uskrsnuća dolazi kroz ljubav i patnju te da samo ljubav pobjeđuje zlo i sputanost. Istaknuo je da kršćanska vjera nije vjera prošlosti, nego sadašnjosti i budućnosti. „Kroz nju i u njoj čovjek odrasta u vječnog čovjeka. Vjera mu daje jakost da može izdržati i profilirati se kroz razne kušnje i križeve. Čovjeka njegova narav usmjerava na pobožanstvenjenje. On nosi u sebi transcendenciju i imanenciju – Nebo i Zemlju“, zaključio je.

Prije završnog blagoslova mons. Svalina je zahvalio svima koji su sudjelovali na bilo koji način u organiziranju obredā od Velikog četvrtka do svečanog uskrsnog slavlja te pohvalio aktivnost srijemskomitrovačke zajednice, izrazivši nadu da će se i oni koji se nisu dosada uključivali, uključiti ubuduće.

Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor „Sveta Cecilija“ pod ravnanjem s. Cecilije Tomkić.