Budi dio naše mreže
Izbornik

Euharistijsko slavlje uoči redovitog zasjedanja BK BiH

Sarajevo (IKA)

U večernjim satima u srijedu 3. studenoga u katedrali Srca Isusova u Sarajevu slavljena je misa uoči 82. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovina koje će se održati 4. i 5. studenoga u Nadbiskupskoj rezidenciji u glavnom gradu BiH.

Euharistijsko slavlje, uz izravni prijenos Radija Marije Bosne i Hercegovine, predvodio je predsjednik BK BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, u koncelebraciji s petoricom biskupa i 11 svećenika te asistenciju dvojice nedavno zaređenih đakona.

Upućujući pozdrav svima u katedrali kao i slušateljima radija, poimence je pozdravio dopredsjednika BK BiH mons. Tomu Vukšića, nadbiskupa koadjutora vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH, te poželio dobrodošlicu mons. Franji Komarici, biskupu banjolučkom, mons. Petru Paliću, biskupu mostarsko-duvanjskom i apostolskom upravitelju trebinjsko-mrkanskom, mons. Milanu Stipiću, vladiki križevačkom i delegatu Hrvatske biskupske konferencije, te mons. Ivanu Štironji, biskupu kotorskom i delegatu Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, a pozdravio je i otpravnika poslova Apostolske nuncijature mons. Amaurya Medinu Blanca.

Nakon naviještene Božje riječi, biskup Štironja u propovijedi je istaknuo da će u središtu pozornosti zasjedanja BK BiH biti geslo predstojeće Biskupske sinode: Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje. „Time nas papa Franjo poziva na aktivno i ozbiljno sudjelovanje u obnovi crkvenoga zajedništva, sudjelovanja i poslanja. Da je taj Papin poziv ozbiljno shvaćen i prihvaćen potvrđuje i ovaj saziv Biskupske konferencije BiH na koju sam stigao kao delegat Biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda. U ime predsjednika mons. Ladislava Nemeta i svih biskupa zemalja: Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije najiskrenije vas pozdravljam“, kazao je biskup Štironja.

Podsjetio je da, u pripremi za XVI. opću redovitu Biskupsku sinodu papa Franjo pozvao „da se svi kao Narod Božji okupe oko svojih pastira i iznesu svoju radost i nadu kao i sve žalosti i tjeskobe, da slobodno i odgovorno izrazimo svoje mišljenje: kako ustrajati u dobru i rješavati probleme koji nas tište kao pojedince i kao zajednicu Crkve“.

„Suočeni smo s krizom pandemije bolesti COVID-19 koja je pogodila cijelu ljudsku zajednicu, bez obzira na rasnu, dobnu, vjersku i stalešku pripadnost. Svi smo krhki i lako možemo postati žrtve te čudne i opake zaraze. I oni koji su se mogli junačiti sad su shvatili da su bespomoćni i da ne mogu sve kupiti svojim bogatstvom, silom ili vlašću. Možda su po prvi put u povijesti čovječanstva izjednačene snage siromašnih i krhkosti bogatih. Uz spomenuti zdravstveni problem, nalazi se i problem migranata. Pokrenuli su se milijuni ljudi koji riskiraju svoje živote radi stjecanja boljih uvjeta za život. Na to ih potiču i goleme razlike među ljudima i narodima: jedni uživaju u izobilju, čak i previše, a drugi skapavaju od gladi. I Crkva kao Narod Božji nailazi na razne poteškoće. Moderno se društvo nalazi pred velikim kušnjama eutanazije i abortusa; pred raznim neprirodnim projektima vezanim za obitelj i odgoj djece. Tu su i razne poteškoće vezane za školstvo, zaposlenje, zdravstvo, politiku, medije, ekonomiju, ekologiju…“, rekao je kotorski biskup, ističući potrebu svijeta za spasonosnim zakonom ljubavi.

„Kako bi ovom izgubljenom svijetu dobro došao Spasitelj Isus kojega u današnjem evanđelju sv. Luka prikazuje kao onoga kojega slijedi veliko mnoštvo? (Lk 14, 25-33). Da, mnogi slijede Isusa ali ga svi ne nasljeduju. Nisu shvatili da je ključ zdrava srca i zdrave duše, pa i zdrava tijela upravo u prihvaćanju i življenju Božjih zapovijedi i nasljedovanju Krista spasitelja. Zato Isus tako odlučno govori o ostavljanju svega i svakoga. Nitko i ništa, ljubav ni prema komu niti prema ičemu ne smije nadmašiti ljubav prema Stvoritelju i Spasitelju. Isus poziva da se uzme vlastiti križ i da ga se slijedi“, poručio je biskup Štironja te dodao:

„Ovom svijetu i svima u svijetu prijeko je potreban ‘reset’ – kršćansko obraćenje koje je već davno zacrtao i predložio II. vatikanski koncil, koji se dogodio prije više od pedeset godina (1962.-1965.), a u čijem je okrilju i izrasla Biskupska sinoda, u koju Papa želi uključiti sve članove Crkve. Glava svega našega života je Isus Krist oko kojega se okuplja mnoštvo Naroda Božjega kao i zbor apostola. Oko Isusa smo se okupili i mi večeras u ovoj katedrali Presvetoga Srca Isusova. Kristovu Duhu se prepušta cijela Crkva. Zaista Isus je Srce bez kojega nema života na zemlji. Treba mu se otvoriti kako bi zdrava i čista krv njegova božanskoga Srca doprla do naših srdaca i prokolala našim životima. Zato, otvorimo svoja srca Srcu Sina Božjega koji je spreman osmisliti nam život, osloboditi nas ovisnosti, vratiti izgubljeni mir, osloboditi nas grijeha, poviti nam rane, vratiti nas na pravi put, poučiti nas istini, uvesti nas u zajedništvo vjere, nade i ljubavi“.

Biskup je potom prepričao zgodu o Majci Tereziji koja je na pitanje jednog novinara, ne umišlja li malo previše da će pobijediti i uništiti svu bijedu i siromaštvo u svijetu, odgovorila da je ona samo kapljica u moru potreba tolikoga broja patnika i siromaha te zapitala novinara, želi li i on biti ta kapljica? „Sinodalni je hod i prigoda da dademo svoju kapljicu moru potreba Crkve kojoj pripadamo. Pozvani smo dati svoju kapljicu u zajedništvu biskupijskih i župnih zajednica, kapljicu u molitvenom i liturgijskom sudjelovanju, kao i u navjestiteljskom poslanju. Svoju Crkvu učinimo istinskom hodočasnicom i misionarkom ovoga vremena. Posudimo joj svoje oči, uši, usta, ruke i noge. Neka hodi uz našu pomoć, neka djeluje i uljepša društvo i zemlju u kojoj živimo“, poručio je na kraju biskup Štironja koji je svoje bogoslovske dane studija i odgoja proveo upravo u Sarajevu gdje je kasnije kao svećenik Trebinjsko-mrkanske biskupije obavljao i službu nacionalnog ravnatelja Papinskih misijskih djela BiH.

Tijekom Mise pjevao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine 4. i 5. studenoga s početkom u 9 sati u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu (ulica Josipa Stadlera 13) održat će svoje 82. redovito zasjedanje. Predsjedat će kardinal Puljić uz sudjelovanje svih članova Biskupske konferencije BiH te delegata Hrvatske biskupske konferencije i Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda. Središnja tema zasjedanja bit će uključivanje biskupijskih zajednica i Biskupske konferencije BiH u sinodalni hod Katoličke Crkve za XVI. redovito opće zasjedanje Biskupske sinode koja će se održati u listopadu 2023. u Rimu o temi: „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“. Biskupi će razmotriti i provedbu predstojeće Đakonske pastoralne godine, saslušati izvješća svojih delegata s pojedinih važnih susreta te razmotriti pojedine prijedloge na pastoralnom i karitativnom planu.

Biskupi će također u četvrtak 4. studenoga ujutro slaviti misu u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i potom se susresti s bogoslovnom zajednicom.

Biskupi će završiti svoje zasjedanje konferencijom za novinstvo koja će biti upriličena u petak 5. studenoga u 12 sati u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu. Na početku konferencije svoj osvrt na zasjedanje dat će kardinal Puljić i nadbiskup Vukšić.

https://ika.hkm.hr/bk-bih/zapocinje-redovito-zasjedanje-bk-bih/?preview=true