Budi dio naše mreže
Izbornik

FELJTON - SUVERENI MALTEŠKI VITEŠKI RED (2. nastavak): Misija malteških vitezova u 21. stoljeću

Rim (IKA)

Suvereni jeruzalemski, rodoski i malteški viteški hospitalni red svetog Ivana, što mu je službeni naziv, kao katolički red osnovan je još sredinom 11. stoljeća, najstarija je humanitarna organizacija na svijetu. No, uz humanitarno djelovanje, Suvereni malteški viteški red ujedno je i punopravni subjekt međunarodnog prava s jednako dugom političkom i diplomatskom poviješću, dakle, međunarodna zajednica priznaje mu međunarodnopravni subjektivitet.

Malteški red aktivan je i u Južnoj Africi gdje dostavlja hranu siromašnima tijekom pandemije koronavirusa / Foto: Vatican Media

Obrana vjere i pomaganje siromašnima

Kao što smo u prvom nastavku ovoga feljtona na mrežnim stranicama Informativne katoličke agencije (IKA) istaknuli, sjedište Suverenog malteškog viteškog reda, ili još kraće Malteškog reda (lat. Ordine di Malta), od 1834. godine je u Rimu, u Italiji. Geslo Reda na latinskom jeziku je „Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum“ (u prijevodu: Obrana vjere i pomaganje siromašnima). Kao i svaka druga država, ima i svoju državnu zastavu (bijeli križ na crvenom polju, nazvana zastavom svetog Ivana Krstitelja, zaštitnika Reda), grb države, kao i svoju državnu himnu „Pozdravljam te bijeli križu“ (lat. „Ave Crux Alba“).

Na čelu Reda je veliki meštar, koji se bira doživotno, a tu titulu je ponovni uveo papa Lav XIII. (pontifikat 1878 . – 1903.). Dakle, bez obzira što u nazivu ima riječ suvereni, Malteški red, kao vjerski, katolički red, pod nadležnošću je Svete Stolice, odnosno Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, koja imenuje poglavara Reda i isti polaže prisegu Papi.

Podsjetimo, u kanonu 331. Zakonika kanonskog prava piše: Biskup rimske Crkve u kojem traje služba koju je Gospodin povjerio Petru, prvaku apostola, i koja treba da se prenosi na njegove nasljednike, glava je Biskupskog zbora, namjesnik Kristov i pastir opće Crkve na ovoj zemlji; zato snagom svoje službe ima u Crkvi vrhovnu, potpunu, neposrednu i opću redovitu vlast koju uvijek može slobodno vršiti. No, bez obzira na to, Malteški red uživa svojevrsnu neovisnost i od Svete Stolice, kao i od Republike Italije na čijem se teritoriju formalno nalazi sjedište istog.

Neutralan, nepristran i apolitičan

Malteški red ima diplomatske odnose s više od stotinu država, među njima i s Republikom Hrvatskom. Osim dviju zgrada u Rimu (Palazzo di Malta ili Palazzo dell’Ordine di Malta – sjedište velikog meštra Reda te Villa Malta ili Magistral Villa – sjedište Rimskog priorata), u kojima im se jamči eksteritorijalnost, nema vlastito državno područje. No budući da je najveći dio svoje povijesti posjedovao vlastiti teritorij, međunarodna zajednica odlučila je i dalje priznavati njegov državni suverenitet. Primjerice, Malteški red izdaje i svoje putovnice, iako nema vlastiti teritorij. Ima čak i svoj novac.

Villa Malta ili Magistral Villa u Rimu – sjedište Rimskog priorata / Foto: orderofmalta.int

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Djeluje kroz 11 priorata, 48 nacionalnih organizacija, 133 diplomatske misije, jednu svjetsku agenciju za pomoć i 33 nacionalna volonterska udruženja, kao i u brojnim bolnicama i medicinskim centrima diljem svijeta, te specijaliziranim zakladama.

Na međunarodnom političkom planu Malteški red je neutralan, nepristran i apolitičan, te zbog te karakteristike može djelovati kao (mirovni) posrednik, ukoliko to od njega zatraži pojedina država ili sukobljene strane ili pak međunarodna zajednica u cjelini.

Kardinal Ratzinger, prije nego što je imenovan Papom, bio je član Malteškog reda

Njegova primarna djelatnost je humanitarnog karaktera, odnosno pružanje medicinske i socijalne pomoći te su njihovi djelatnici (oko 25.000) i volonteri (oko 80.000) nazočni u više od 120 zemalja u svijetu, gdje imaju više od 200 svojih bolnica i zdravstvenih ustanova za hitnu medicinsku pomoć ili pak djeluju kao ispomoć drugim tamošnjim zdravstvenim centrima. Malteški red ima svoje zdravstvene i humanitarne ustanove i u arapskom svijetu, među muslimanima, primjerice, u Libanonu. Dakle, bez obzira što su njima srodni kršćanski redovi, poput križara i templara, omraženi među muslimanskim fundamentalistima.

Papa Benedikt XVI. i tadašnji veliki meštar Malteškog reda Andrew Bertie, Rim, lipanj 2006. godine / Foto: orderofmalta.int

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danas je u svijetu oko 13.500 punopravnih članova i članica, tzv. malteških vitezova i dama, te oko 120.000 počasnih članova. Znakovito je da je i aktualni papa emeritus Benedikt XVI., tada kao kardinal Joseph Ratzinger, bio član Malteškog reda prije nego što je izabran za Papu.

Pod zaštitom Reda djeluje organizacija “Malteška pomoć” koja pomaže unesrećenima nakon velikih prirodnih i drugih katastrofa kao pružatelji prve pomoći, dostavljači hrane, lijekova, pitke vode te kao graditelji (privremenih) stambenih naselja.

Suvereni malteški viteški red ima svoje predstavnike u mnogim međunarodnim organizacijama / Foto: orderofmalta.int

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Red ima i svoga predstavnika kao stalnog promatrača u UN-u, UNESCO-u, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, Organizaciji za poljoprivredu i hranu (FAO), a ima predstavnike u Vijeću Europe, te veleposlanika u Europskoj Uniji. Za vanjsku politiku zadužena je Republika Italija. Ima svoje registarske oznake za automobile, iako nema nikakve prometne infrastrukture. Također, izdaje i vlastite poštanske marke.

Povezanost s marijanskim svetištem Lurd

U duhovnoj sferi, Malteški red je iznimno vezan uz marijansko svetište Lurd u Francuskoj, budući da je poznato da je upravo svetište u Lurdu ponajprije posvećeno bolesnima, gdje su zabilježena brojna čuda u vidu ozdravljenja osoba koje je službena medicina već bila otpisala.

Primjerice, od 2. do 7. svibnja 2008. godine u Lurd je hodočastilo rekordnih 8000 članova Malteškog reda koji su pristigli iz 42 države, a među njima je bilo 1500 bolesnih pripadnika Reda.

Tradicionalno 50. hodočašće „malteških vitezova“ u marijansko svetište Lurd, svibanj 2008. / Foto: orderofmalta.int

Također, Malteški red je organizacija u kojoj 30 posto članstva ukupno u svijetu čine žene, a mnoge od njih su i na visokim diplomatskim i drugim odgovornim funkcijama u svojim nacionalnim udruženjima. Usto, brojne članice Reda su aktivne u medicinskim ekipama koje diljem svijeta pomažu ljudima u nevolji.

Štoviše, u zadnje vrijeme sve je više najava iz samog Malteškog reda da će kroz proces reforme Statuta Malteškog reda krajem 2021. godine još povećati broj žena unutar samog Reda, a poglavito će se povećati broj žena na visokim pozicijama koje će unutar ove međunarodne organizacije preuzeti žene.

Članstvo čine pripadnici svih slojeva društva

Ne stoji ni primjedba iz krugova nesklonih Crkvi i njoj svjetonazorski bliskim svjetovnim organizacijama, da je članstvo u Malteškom redu isključivi ekskluzivitet aristokracije. Bez obzira što je tijekom stoljeća, još od osnutka Reda prije gotovo tisuću godina, većina članova Reda dolazila iz viteških i plemićkih katoličkih obitelji.

Naime, danas su u članstvu Reda zastupljeni pripadnici svih slojeva društva, čak se i smanjuje broj članova koji dolaze iz plemićkih obitelji, a samo članstvo u Redu otvoreno je za sve katolike koji su privrženi poslanju Malteškog reda, te djeluju u skladu s geslom “Obrana vjere i pomaganje siromašnima”.

Članstvo u Redu otvoreno je za sve katolike koji su privrženi poslanju Malteškog reda / Foto: orderofmalta.int

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suvereni malteški viteški red nema nikakve veze s masonstvom, odnosno slobodnim zidarstvom. Štoviše, čak je članstvo u masonskim organizacijama u potpunoj suprotnosti članstvu u ovom katoličkom Redu s izraženom misijom vezanoj uz zdravstvenu skrb i humanitarnu pomoć najpotrebitijima, bez obzira na njihovo porijeklo ili vjeru.

Posebno je uključen u pomoć ljudima koji žive usred oružanih sukoba i prirodnih katastrofa pružanjem medicinske pomoći, brigom o izbjeglicama i distribucijom lijekova i osnovne opreme za preživljavanje.

Izbori za novog velikog meštra na jesen 2021.

Nakon što je 29. travnja 2020. godine u 75. godini preminuo veliki meštar Malteškog reda Giacomo dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, 8. studenoga 2020. na Skupštini Suverenog malteškog viteškog reda u Rimu za privremenog poručnika velikog meštra Reda velikom većinom članova Velikog vijeća Malteškog reda imenovan je Marco Luzzago.

Od 56 članova Velikog vijeća, svojevrsne vlade Malteškog reda, njih 44 je doputovalo u Rim na glasovanje, dok je preostalih 12 bilo spriječeno doći zbog epidemioloških i/ili zdravstvenih razloga.

Marco Luzzago, privremeni poručnik velikog meštra Malteškog reda / Foto: orderofmalta.int

Privremeni poručnik velikog meštra Malteškog reda predvodi Red do redovitih izbora za velikog meštra koji bi se trebao održati na jesen 2021. godine, kada će ujedno biti usvojen i novi Statut Malteškog reda.

Luzzago je rođen 1950. godine u Bresciji, studirao je medicinu u Padovi i Parmi, a zatim je preuzeo obiteljsku tvrtku. Član Reda je od 1975. godine.

Privremena vlada Malteškog reda do izbora za novog velikog meštra Reda u jesen 2021. / Foto: orderofmalta.int

 

Priredio: Ivan Matić Nević (ivan.matic1976@gmail.com)

Fotografije: orderofmalta.int, vaticannews.va

Prvi nastavak pročitajte na poveznici: FELJTON – SUVERENI MALTEŠKI VITEŠKI RED (1/6): Najstarija humanitarna organizacija na svijetu

***

U sljedećem nastavku (3/6):
Suvereni malteški viteški red u Republici Hrvatskoj