Budi dio naše mreže
Izbornik

Ferenčevo - Proslava titulara župe svetog Franje Asiškog u Velikom Bukovcu

Veliki Bukovec (IKA)

Župa Veliki Bukovec proslavila je 4. listopada svoga nebeskoga zaštitnika, utemeljitelja Franjevačkoga reda, svetoga Franju Asiškog. Središnje misno slavlje predvodio je križevački vladika Milan Stipić.

Samom slavlju prethodila je trodnevnica. Misu u subotu u 19 sati predvodio je vlč. Kristjan Stojko, župnik u Ludbregu i upravitelj Svetišta Predragocjene Krvi Kristove. U homiliji je naglasio životopis svete Terezije od Djeteta Isusa i pozvao napose mlade da nasljeduju njezin primjer i poziv na molitvu za duhovna zvanja. Na misi je pjevao Zbor Mladih IHTIHS iz Velikog Bukovca koji animira vjeroučiteljica Marija Međimurec.

Drugi dan trodnevnice, ujedno 27. nedjelja kroz crkvenu godinu, predvodio je vlč. Matija Vonić, župnik u Jalžabetu. Misu je svojim pjevanjem uzveličao župni zbor sv. Elizabete Ugarske u Jalžabetu gdje je mjesni župnik u Velikom Bukovcu, vlč. Josip Vidović, služio prije 20 godina. Vlč. Vonić je usporedio kraj koji je predvodnik u uzgoju cvijeća s legendom o cvijeću koje se pojavilo u pregači svete Elizabete.

U ponedjeljak, uoči same proslave svetoga Franje, misu u 18 sati i obred preminuća svetoga Franje predvodio je fra Franjo Jasenović, franjevac iz samostana sv. Antuna Padovanskog iz Koprivnice, koji je po prvi put bukovečku župu uveo u obred preminuća sv. Franje Asiškog.

Na sam blagdan, u utorak 4. listopada, župnik Vidović je služio ranu misu u 8 sati za domaćice, dok je središnje misno slavlje u zajedništvu svećenika ludbreškog dekanata predvodio križevački vladika Milan Stipić. Svojom pastirskom riječju potaknuo je okupljeni puk na nasljedovanje puta svetoga Franje kao i na svjedočenje vjere u vremenu i mjestu u kojem živimo. Na kraju dana, vlč. Josip Vidović predvodio je misu zahvalnicu i za sve one koji su toga dana radili. Na misi je pjevao zbor mladih te je uslijedila svečana sjednica Općine Veliki Bukovec.