Budi dio naše mreže
Izbornik

"Formirajmo svećenike koji će donositi svjetlo sekulariziranom svijetu!"

Vatikan (IKA)

Od 6. do 10. veljače u Vatikanu se održava Konferencija o trajnoj formaciji svećenika i na njoj sudjeluje oko 1000 sudionika iz 60 zemalja. Program je prožet molitvom, prijateljstvom, ali i međusobnim slušanjem radom u malim skupinama. Povodom održavanja te konferencije Prefekt Dikasterija za kler ističe da se istovremeno moramo suočiti s konkretnim poteškoćama svećeničkog života, ali s druge strane mora se pokazati njegova ljepota, zahvaljujući mnogim divnim svjedočanstvima. U nastavku donosimo prijevod razgovora s kardinalom Youom za "Vatican News".

Raspirujte milosni dar Božji koji je u vama  (usp. 2Tim 1,6) tema je Međunarodne konferencije za trajnu formaciju svećenika koja se održava od 6. do 10. veljače u Vatikanu, u organizaciji Dikasterija za kler, Dikasterija za evangelizaciju te Dikasterijem za Istočne Crkve. Cilj je započeti zajednički hod sa svim mjesnim Crkvama kako bi se ojačala formacija svećenika.

Na konferenciji će aktivno sudjelovati svi sudionici, kako stručnjaci, tako i oni zaduženi za formaciju, a svaka radna sesija uključuje, osim slušanja izvješća, i podjelu u jezične grupe radi razmjene, u sinodskom stilu, iskustava i razmišljanja o predloženim temama.

Zaključke sastanka, u subotu 10. veljače, predstavit će prefekti triju prethodno spomenutih Dikasterija, a nakon toga kardinal Lazzaro You Heung-sik, prefekt Dikasterija za kler, predvodit će misno slavlje u Bazilici svetog Petra. Za “Vatican News-Radio Vatican” Kardinal je progovorio o konferenciji i potrebi da se odgovori na potrebe svećenika u teškom društveno-kulturnom i vjerskom kontekstu.

Uzoriti kardinale, možete li nam reći kako je došlo do inicijative za ovu konferenciju i koja je njena svrha?

Gledajući svećenike u današnjem svijetu shvaćamo da im je potrebna podrška. Tako i sveti Pavao piše u svojoj Poslanici kako osjeća da je u nekom trenutku Timotej bio malo obeshrabren, pa osjeća da mora oživjeti Božji dar koji je u njemu i piše mu: “Raspiruj milosni dar Božji koji je u tebi”. Jer danas ljepota učenika ne dolazi iznenada, nego ona uvijek zahtijeva razvoj, cjelovitu formaciju, zajedništvo i misionarsko usavršavanje. I svećenici neprestano traže formaciju i pratnju, kako bi uvijek mogli živjeti radosno i sretno. I to je ono što želimo.

Kardinale, ova konferencija ima kao polazište anketu koja je zadnjih mjeseci poslana svim biskupskim konferencijama o Ratio Fundamentalis Institutionis sacerdotalis, dokumentu o formaciji svećenika iz 2016. godine. Kakvi su bili rezultati te ankete? Kakva je stvarnost trajne formacije svećenika koja je proizašla iz ovog savjetovanja?

Dobili smo oko 800 odgovora iz cijelog svijeta. Kroz njih također možemo vidjeti postojeću ljepotu, dobre prakse i svjedočanstva, ali i ono što nedostaje: potrebna je bolja formacija i stoga je ovo vrlo važan korak za nas i naše Dikasterije. Zajedno sa savjetnicima i stručnjacima, konkretno radimo upravo na tome. Pripremili smo program za ove dane kako ne bismo ostali nedorečeni, nego kako bi konkretizirali mnoge dobre prakse, odnosno prekrasna i vrlo korisna svjedočanstva. Zatim ćemo otvoriti mrežnu stranicu Dikasterija za kler kako bismo stvorili svjetsku mrežu i kako bi na taj način jedni drugima pomagali i zajedno ići naprijed.

Svakako će biti vrlo važno za svećenike svijeta da mogu pristupiti ovoj stranici kako bi mogli podijeliti svoje pastoralno iskustvo, ali i svoje poteškoće. A kad već govorimo o poteškoćama, s kojim izazovima se formacija i pratnja svećenika susreće u današnjem svijetu?

Vidim da se mnogi svećenici žale na usamljenost, a i vidi se koliko je današnji svijet jako sekulariziran. U tom kontekstu, da bismo išli naprijed, potrebna nam je uzajamna briga – bili stari ili mladi – i da tako postajemo dar jedni drugima. Stoga, živeći stvarnost doma, obitelji među svećenicima, to će pomoći u međusobnoj skrbi i to će također dati svjedočanstvo prema van. To za nas znači sinodalna Crkvu: svi idu zajedno, rade zajedno, služe zajedno.

Taj će se sinodalni stil doživjeti i tijekom ove konferencije. Možete li nam objasniti kojom metodologijom će se uključiti svi svećenici?

U programu ćemo imati trenutke molitve, uvod s lijepom porukom Svetog Oca. Također, tu će biti i trenuci razmišljanja s iskusnim predavačima, a zatim ćemo formirati male grupe od sedam, osam ljudi da podijelimo svoja iskustva. Tako će i ova konferencija biti dobro posjećena jer smo toliko različiti u svijetu. Svoja iskustva iznijet će i stručnjaci na nacionalnoj i biskupijskoj razini, a onda ćemo sve to objaviti na našim mrežnim stranicama kako bi sve to bilo vrlo korisno i za budućnost prema kojoj zajedno hodamo. Imamo puno očekivanja u vezi s tim.

Uzoriti kardinale, konferencija počinje danas predstavljanjem trojice prefekta Dikasterija uključenih u organizaciju, a u četvrtak 8. veljače susrest ćete se s papom Franjom u privatnoj audijenciji. Možete li nam objasniti kako je konferencija strukturirana i koliko će svećenika sudjelovati?

Očekujemo oko 1000 sudionika iz više od 60 zemalja, svakako će najviše biti svećenika, ali i laika, uključujući i žene, koje nam pomažu u trajnoj formaciji i pratnji svećenika. Papa je uvijek naš vodič i dat će nam snažnu poruku kako ići naprijed, dakle poruku koju treba provesti i u praksi. Nadam se da ćemo kroz ovu konferenciju shvatiti gdje smo, kojim putem krenuti, kojom Crkvom, kakvim svećenikom, kojom formacijom i pozvani smo onda tom dušom ići naprijed. Svećenici će donijeti toliko radosti svijetu pa će Crkva postajati sve sretnija, hrabrija i moći će ići naprijed sa svojim konkretnim svjedočanstvom. Pokušat ćemo učiniti najbolje što možemo i molim narod da moli za svećenike i da im tako daju hrabrosti.