Budi dio naše mreže
Izbornik

Fr. Karlo Luka Kvesić položio svečane zavjete

Gruž (IKA)

Na spomendan Zaštite Blažene Djevice Marije nad Redom propovjednika, 8. svibnja 2024. u crkvi Sv. Križa u Gružu, fr. Karlo Luka Kvesić položio je svečane zavjete u ruke provincijala Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavka Sliškovića, koji je predvodio misno slavlje u nazočnosti braće redovnika, obitelji i ostalih vjernika, izvijestila je Hrvatska dominikanska provincija.

Polaganjem svečanih zavjeta brat Karlo Luka obećao je život u poslušnosti Bogu, Blaženoj Djevici Mariji, sv. Dominiku te Učitelju Reda i njegovim nasljednicima sve do smrti, prema Pravilu bl. Augustina biskupa i Konstitucijama braće dominikanaca, čime je postao punopravni član Reda propovjednika.

U homiliji provincijal je istaknuo je da redovnički zavjeti u Redu propovjednika predstavljaju Marijin čin poslušnosti prema Božjoj riječi koju treba poznavati, živjeti i propovijedati. Sv. Dominik je sa sobom uvijek nosio Matejevo evanđelje i Pavlove poslanice, a upravo su ovi dijelovi Svetog pisma najjasniji znak dominikanskog poslanja. Matejevo evanđelje, koje se naziva „evanđeljem Crkve“, na osobit način pokazuje Isusovu velikodušnost i otvorenost prema svim ljudima, dok je sv. Pavao kao apostol naroda Radosnu vijest propovijedao onima koji Krista još nisu upoznali.

Kao što je Red propovjednika svoje pouzdanje stavio u Marijinu zaštitu – znak toga pouzdanja su dominikanska molitva Salve Regina, redovnički škapular koji nas podsjeća na odanost Mariji i pobožnost Gospine krunice – tako se brat Karlo polaganjem svečanih zavjeta stavlja pod zaštitu Blažene Djevice Marije kako bi ispunio svoje poslanje u svijetu. „Ako svoje zavjete budeš živio prema primjeru sv. Dominika, otvoren za potrebe bližnjih i zazivajući Mariju kao Odvjetnicu, Pomoćnicu i Posrednicu, onda će i po tebi Riječ tijelom postati, a vrijednosti evanđelja bit će ne samo nauk koji se propovijeda, nego i stvarnost koja se živi“, rekao je provincijal u zaključku homilije.