Budi dio naše mreže
Izbornik

Fr. Slavko Slišković novoizabrani provincijal hrvatskih dominikanaca

Bol (IKA)

Hrvatska dominikanska provincija Navještenja B. D. Marije objavila je kako je fr. Gerard Francisco III. Timoner, 88. učitelj Red propovjednika, u utorak 23. lipnja potvrdio fr. Slavka Sliškovića za novog provincijala.

Fr. Slavko izabran je za provincijala demokratskim putem u drugom mandatu i za sljedeće četverogodište.

Provincijska skupština, koja je započela svoj rad u Bolu na Braču, skup je izabranih predstavnika dominikanskih samostana iz Provincije i dok traje vrhovno je tijelo hrvatskih dominikanaca.

Novu upravu, uz Provincijala, sačinjavaju novoizabrani definitori Anto Bobaš, Tomislav Kraljević, Kristijan Dragan Raič, Zvonko Džankić, Mihael Mario Tolj i Ivan Marija Tomić.

Slavko Slišković rođen je 16. siječnja 1975. godine. Prve zavjete u Redu propovjednika položio je 16. rujna 1995. godine, a za svećenika Hrvatske dominikanske provincije zaređen je 16. srpnja 2000. godine.

Teologiju je magistrirao na Sveučilištu u Fribourgu (Švicarska) 2000. godine, a povijest doktorirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2005. Od 2000. godine predaje crkvenu povijest na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Pročelnik je Katedre crkvene povijesti KBF-a Sveučilišta u Zagrebu. Obnašao je službu priora samostana Kraljice sv. Krunice u Zagrebu. Godine 2016. izabran je za provincijala za razdoblje od 2016. do 2020., a od 2017., dopredsjednik je Hrvatske redovničke konferencije.

S današnjim izborom fr. Slavko Slišković započinje svoj drugi mandat, za razdoblje od 2020. do 2024., objavljeno je na stranici Dominikanci.