Budi dio naše mreže
Izbornik

Fr. Slavko Slišković uputio HBK apel za pomoć u rješavanju poteškoća s cijenom plina

Zagreb (IKA)

Predsjednik Hrvatske redovničke konferencije fr. Slavko Slišković je na predstavljanju Poruke u povodu Dana posvećenog života, u utorak 1. veljače 2022., u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, uputio apel za pomoć u rješavanju poteškoća s cijenom plina.

Fr. Slavko apel je uputio nakon pitanja novinara o sljedećim koracima koji se namjeravaju poduzeti nakon što su se iznosi računa za plin samostanima te drugim crkvenim ustanovama i crkvama višestruko uvećali.

Predsjednik HRK apel je uputio Biskupskoj komisiji za odnose s državom i samoj HBK. Napomenuo je da redovnici i redovnice, iako najbrojniji dio institucionalne Crkve, nisu kao takvi prepoznati u društvu, nego sve svoje poteškoće moraju rješavati preko HBK.

Predložio je da zajedno u kontaktu s državom pokušaju definirati pravni položaj redovničkih zajednica jer one nisu poslovni subjekti, nego su njihovi samostani mjesta gdje žive. Međutim, kao takvi nisu pravno prepoznati.

Fr. Slavko je rekao da je s Gradskom plinarom Zagreb dogovoren zajednički sastanak tijekom ovoga tjedna.

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, koji je također sudjelovao u predstavljanju Poruke, dodao je da će biskupi pratiti razvoj situacije. Ukoliko problem ne bude riješen do proljetnog plenarnog zasjedanja HBK, ta će tema biti uvrštena u dnevni red. Dodao je da će biskupi o tomu razgovarati i na redovnim sastancima s Vladom Republike Hrvatske.

Primijetio je da nije logično da se redovničke zajednice vodi pod poslovne subjekte iako nemaju takvu djelatnost, a s druge strane se redovnike i redovnice koji su u radnom odnosu pri određivanju plaće vodi kao samce.

Također je naveo razmišljanje jednog redovnika: Ako se smatra da proizvodimo vjeru pa nam zbog toga treba povisiti režije, onda nemamo kud. Stoga, moguće rješenje vidi u razlikovanju crkvi od samostana. Jer, samostan je samo mjesto stanovanja, kao što ga imaju i obitelji – i redovničke zajednice su obitelj, zaključio je mons. Križić.