Budi dio naše mreže
Izbornik

Fra Ante Marić za „Kompas“: KPD Zenica je 50-ih godina bio najveći samostan Hercegovačke franjevačke provincije

Mostar (IKA)

Fra Ante Marić je u emisiji „Kompas“ Radiotelevizije Herceg-Bosne, emitiranoj u utorak 13. veljače 2024., govorio o žrtvama komunističkih zločina Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije.

„Komunisti su 1945. godine mislili: ‚Idemo in odium fidei ubiti pastira – lako ćemo sa stadom i ovcama.‘ Nije dao dragi Bog“, rekao je fra Ante o danima kada su 1945. godine komunisti odveli i ubili 66 hercegovačkih franjevaca, zajedno s provincijalom dr. sc. fra Leom Petrovićem.

Objasnio je da vjera u Hercegovini nikada nije bila jača kao nakon 1945. godine te da su se 1971. u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji zavjetovala 25 fratara. „To u povijesti nikada prije nije bilo, ni kada je režim bio naklonjen vjeri, a bilo je tada kada je bilo in odium fidei. Komunisti su doživjeli poraz kada su vidjeli da iz krvi mučenika raste vjernik“, kazao je o. Marić.

Iznio je podatke koje mu je dao sadašnji provincijal fra Jozo Grbeš o broju ubijenih crkvenih osoba kod pojedinih naroda: Hrvata 663, Nijemaca 330, Slovenaca 220, Poljaka 187, Albanaca 67, Čeha 20, Slovaka 14 i Mađara 10. „Kada usporedite koliko je Nijemaca i Poljaka, a koliko Hrvata, mogu se spoznati razmjeri stradanja. Slovaka je bilo koliko i Hrvata, i vidite ove brojeve, ove ljudske sudbine“, istaknuo je

Dodao je da se ubijanje svećenika u Hercegovini može usporediti sa Staljinovim istrebljenjem poljske inteligencije u Katinskoj šumi. „To je bio in odium fidei. Obezglavili su, ali su htjeli i uništiti Hercegovačku franjevačku provinciju. A kasnije, 50-ih godina, Kazneno-popravni dom „Zenica“ bio je najveći samostan Hercegovačke franjevačke provincije, jer se znalo u njemu naći i više od 30 članova provincije. Tako je patio i narod“, naglasio je.

Fra Ante je rekao da za postupak mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ nema svjedoka i da je to sustavno napravljeno. „Od veljače, 1945. pa do 1990. mi nismo smjeli spomenuti fra Lea, ni nijednog od 66 ubijenih fratara, a do 90-ih su bila možda samo petnaestorica fratara koja su poznavala ubijene. Hercegovačka franjevačka provincija je osnovala Povjerenstvo za pripremu kauze mučenika i do sada znamo za 34 groba, a za 32 ne znamo.“

Dodao je da, da bi se nešto učinilo, treba obraditi njihove živote i to predati Crkvi i postulatoru Reda manje braće jer se nije radilo samo o hercegovačkim franjevcima, nego i o dijecezanskim svećenicima, kao i o onima koji su djelovali u Bosni.

Kazao je da su komunisti svoje zločine opravdavali ružnim i lažljivim tekstovima, reklamama, karikaturama koje su objavljivali u Vjesniku i drugim novinama.

Ustvrdio je da se i u 2024. godini čini da se ostalo u godinama komunizma te da se ne ide u korak s Europom. „U deklaraciji Ujedinjenih naroda i Vijeću Europe ima kako se trebaju lustrirati svi totalitarni režimi. To nije učinjeno. Nastavlja se neka priča koja nema nikakve veze sa stvarnošću“, kazao je među ostalim fra Ante.