Budi dio naše mreže
Izbornik

Fra Miljenko Hontić: Živjeti radost najbolja je propovijed

Zagreb (IKA)

Provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić predslavio je svečanu misu u četvrtak 13. lipnja 2024. godine, na svetkovinu sv. Antuna Padovanskog u istoimenoj bazilici na zagrebačkom Svetom Duhu.

Na početku euharistijskoga slavlja čestitao je imendan svima koji nose ime sv. Antuna rekavši da je takva povezanost sa svecem određena privilegija.

U homiliji se osvrnuo na Isusove riječi iz naviještenog evanđelja „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju“ (Mk 16,15). Poručio je da je upravo sv. Antun ozbiljno shvatio i poslušao te riječi i životom ih do savršenstva ostvario. „Naime, zapovijed koju je Isus dao svojim prvim učenicima, vrijedi i za nas, današnje Isusove učenike, a to smo mi koji se nazivamo kršćanima“, istaknuo je.

Podsjećajući na riječi apostola Pavla da je svakome dana milost po mjeri dara Kristova, rekao je da je Bog stvarajući svakoga čovjeka predvidio i potrebnu milost da bi svoj život mogao živjeti po primjeru Isusa Krista − dostojanstveno, smisleno i radosno. „Ono što je važno jest da budemo toga svjesni i otvorimo se za tu predviđenu milost koju nam Bog želi dati, kao što je to činio u svom životu sv. Antun“, dodao je fra Miljenko.

Potom je pojasnio da propovijedanje evanđelja nije samo kad svećenici, biskupi i papa ovako s ambona u crkvi tumače Božju Riječ i otajstva vjere nego mnogo više. „Propovijedati evanđelje svemu stvorenju jest zapravo svjedočiti svoje zajedništvo s Bogom i svoju predanost Bogu te to podijeliti s drugima“, kazao je te dodao da je smisao molitve nastojati uskladiti svoj život i svoja htijenja s Božjom voljom.

Naglasio je da kršćani nisu službenici vjere u smislu da trebaju vršiti neku dužnost ili obavljati posao. „Vjera je nešto što nas svaki dan sve više mijenja i suobličuje Gospodinu. A upravo to suobličavanje Njemu, to zajedništvo s njim, donosi nam pravi mir i pravu radost“, rekao je istaknuvši da samo tako čovjek postaje sposoban svjedočiti radosnu vijest, odnosno živjeti ju.

Poručio je da je sv. Antun u tome i primjer i zagovornik. „Zato se i ne treba čuditi da sv. Antuna prikazuju s djetetom Isusom u naručju, s ljiljanom u ruci, s Evanđeljem ili čak negdje i s kruhom u ruci. Neka i nama zato uvijek u rukama bude Evanđelje, temelj našeg života, u mislima čistoća ljiljana hranjena postojanom molitvom, u srcu živo zajedništvo s osobom Isusa Krista, a u djelima naša bratska djelotvorna ljubav prema bližnjima“, zaključio je provincijal Hontić.

Na kraju mise je domaći župnik i rektor Bazilike fra Ivan Marija Lotar blagoslovio nabožne predmete hodočasnika. Liturgijsko pjevanje predvodile su sestre karmelićanke Božanskog Srca Isusova.

Središnje euharistijsko slavlje predvodit će apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua u 19 sati.